Digitális ujjlenyomatot hagy okostelefonunk

Smartphones-that-c_2620785b.jpgNemrég esett szó arról, hogy milyen módon válhat árulónkká a saját SIM-kártyánk. Mint azonban nemrég kiderült, bizonyos helyzetekben már SIM-re sincs ahhoz szükség, hogy nyomon tudjanak követni valakit telefonja segítségével. Az okostelefonok ugyanis önmagukban is olyan „digitális” ujjlenyomatot hagynak, amely lehetővé teszi az azonosításukat.

Egy mobiltelefon lokalizálása ma már bevett módszernek számít, sok esetben használják is a bűnüldöző szervek. Léteznek azonban persze fogások, amelyekkel ez a lokalizáció alaposan megnehezíthető. Ilyen például a SIM-kártyák cserélgetése, illetve a készülékekbe beépített azonosító kód módosítása.


Úgy tűnik azonban, hogy mindez a jövőben már nem lesz elég az álcázáshoz. A drezdai egyetem kutatói kimutatták ugyanis, hogy minden egyes okostelefon olyan egyedi fizikai sajátosságokkal bír, amelyek már önmagukban elegek ahhoz, hogy jó eséllyel be lehessen azonosítani egy készüléket. Bár a kísérletet alapvetően 2G-s készülékeken végezték, a kutatók szerint hasonló működési eltérések mutathatók ki a 3G-s és a 4G-s készülékeken is.

A dolog lényege, hogy a telefonok rádiójeleket sugárzó alkatrészei soha nem képesek teljesen egyenletes kibocsátásra. A jelek közötti apró eltérések pedig általában minden egyes telefonnál sajátos karakterisztikával bírnak. E karakterisztika az, ami alapján lehetőség nyílik az azonosításra.

A 13 telefonon végrehajtott kísérlet során 97,62 százalékos pontossággal sikerült azonosítani az egyes okostelefonokat. Persze a valóságban még számos olyan tényező bezavarhat, ami a bemérést megnehezítheti. A meleg befolyásolhatja például a jelkibocsátást, vagy sűrűn lakott területeken is gondot okozhat egy-egy készülék pontos „kiemelése”. Persze nyilvánvalóan csak idő kérdése, hogy kiküszöböljék ezeket a bizonytalanságokat, ahogyan az is, hogy találékony koponyák rájöjjenek, hogyan lehet az új azonosítási módszereket is kijátszani.


A bejegyzés trackback címe:

https://arc-vonal.blog.hu/api/trackback/id/tr995461544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért megnézem, hogy mit mérnek ki egy akku nélküli, ólomdobozba zárt okostelefonból.

Ezzel a módszerrel max. a saját autóval bankot raboló szerencsétlennel egy értelmi szinten lévő észlényeket lehet azonosítani.
Egy profi ezt körberöhögi.
Meg hát mióta bizonyíték az, hogy elkövetéskor hol volt valakinek a telefonja.Ha éppen beszélt és lehallgatták, az persze más tészta...
Okos telefonok ? Az mondják az egész világmindenség "rezgés" . Akkor miért ne lehetne a hang mellett képeket is "lehallgatnii" e csodaszerkezetekkel. Reklámokban kiemelik, hogy ennek a tipusnak két belső és egy külső kamerája van ! Vajon mit lát a kébelső ?
"A dolog lényege, hogy a telefonok rádiójeleket sugárzó alkatrészei soha nem képesek teljesen egyenletes kibocsátásra."

Ja, brittudósok bemérték egy szuperérzékeny antennával, bravó, Nobel-díjat nekik.
Csakhogy a hálózatban senki sem rögzít micro/nanosecre lebontott sugárzási karakterisztikát, jelenleg nem is tud, és bár elméletileg lehetséges, soha nem is fog.
@geegee:

Amióta a szolgáltatók kötelesek a nyomozóhatóságnak a cellainformációt kiadni, azaz elég régen.
Már 10 évvel ezelőtt is voltam olyan ügyben ahol a szakértő még azt is megállapította a cellainfó alapján, hogy az ember az egyik helyről a másikra tartva relatív sebességtullépésben volt.....
És arról tudsz, hogy a böngésződ is elég egyedi ujjlenyomatot hagy maga után?
Jó, ezt a lenyomatot leginkább a szervereken lehet kihasználni, hogy akkor is azonosítsanak, ha nem vagy belépve, nem tárolsz cookie-kat, flash cookie-kat és hasonlókat.
@conmorientes: Na jó, de ha én bűnöző vagyok és direkt otthon hagyom a telefonomat, akkor az bizonyítja, hogy ártatlan vagyok?Szóval azért ez még elég kevés szerintem egészen addig, amíg nincs perce, helyszínre beazonosított lehallgatott beszélgetés.
@álfirkász: Tudtommal a kukikat (fütyiket...) a szerver a te gépeden tárolja és kérdezi le, ha ismét azon az oldalon jársz.Viszont be lehet állítani, hogy a böngésző törölje ezeket időnként, de ha nem is törli a kukiknak van lejárati idejük, szavatosságuk.
A bunteto eljaradban nagyon erdekes a helyzet,
Ha a nyomozo hatosag akarja bizonyitani,hogy ott voltal,hisz a teleffonod is ott volt,a birosag beszopja mint bozonyitek.

De ha Te,akarod bizonyitani,hogy nem voltal ott,hisz a telefon sm vol ott...a azt nem fogadja el a biro.
@NIKI LAURA:

Tanulság:

A szomszéd telefonját kell vinni bankrabláshoz.
@geegee.: ez igaz, csak ennek semmi köze ahhoz, amit én írtam.
nincs mitől félnem
"hogy találékony koponyák rájöjjenek, hogyan lehet az új azonosítási módszereket is kijátszani."

Butatelefonnal? :)
97,62 % biztonsággal... ez lófax se. Rengeteg a mobiltelefon, ez a %-érték azt jelenti, hogy 1000 környező telefon közül (pl egy bevásárlóközpontban ez elég reális) 20-24 ad ki megkülönböztethetetlenül hasonló jelet. Ami ráadásul nem is biztos, hogy ugyanaz, mint tegnap volt, hiszen ma melegebb az idő. Ez azt is jelenti, hogy ma a telefonom hasonlít a környéken 20 másikhoz, de tegnap még másik 20-hoz hasonlított, amiből lehet, hogy egy se fed át a maival.
Szóval ez számomra egy nagyon-nagyon nagyon korlátozott potenciálú technológiai lehetőségnek tűnik, bizonyítóereje szinte nulla, személyek követésére meg van jobb lehetőség.
@különvélemény: ""A dolog lényege, hogy a telefonok rádiójeleket sugárzó alkatrészei soha nem képesek teljesen egyenletes kibocsátásra."

Ja, brittudósok bemérték egy szuperérzékeny antennával, bravó, Nobel-díjat nekik.
Csakhogy a hálózatban senki sem rögzít micro/nanosecre lebontott sugárzási karakterisztikát, jelenleg nem is tud, és bár elméletileg lehetséges, soha nem is fog. "

Én veled értek egyet. Ilyen érzékenység sosem lesz minden adótoronynál. Senkinek sem éri meg.
Jah, és megfejelném még azzal, hogy már évek óta az a trend dívik, hogy minden kényes ügyhöz külön prepaid butamobilt vásárolni. Nem költségvetés akár havonta újat venni... Sokkal egyszerűbb, mint külön csak simkártyát venni, és az imeit módosítgatni. Talán még olcsóbb is, mint erre egy szakit megfizetni, aki naponta cseréli.
@Don Quixote de la Ferko: Ez egy tévhit.
Akkor is le tudnak hallgatni, ha az akku nincs a telefonban.

Az akku a lényeg, a rezgéseit pár száz méterről egy Sokol rádió méretű készülékkel be lehet fogni, a mágnes rezgései pedig a szöveg szerint változnak, amit a vevő készüléken hanggá visszaalakaítva mikrofonként használható egy darab akkumulátor, ami ha más nincs is, mindenképp kéznél lesz egy kocsi távirányítójában :P

Ezt szokták bebukni a nagyokos bűnözők, azt hiszik ha kipattintják az akkut, akkor hallhatatlanná válnak :D
Persze az újabb készülékekben és az iPHone-nál még ez a lehetőség sem játszik
@Figyelmeztetés: mindezt egy magyar televíziós adásban, reggeli műsorban élőben mutatták be
@Figyelmeztetés:
Sőt a notebookomat is fel tudja törni távolról egy ügyes hekker, mindegy, hogy ki van kapcsolva, oprendszer sincs rajta és internetre sincs felcsatlakozva.
ágyuval verébre tipikus esete.
a google amúgy is tud mindent.
mindekiről.
csáknorriszról csak azért nem, mert csáknorrisz a google maga.
@Figyelmeztetés: öcsém, ha ez tényleg létezne, akkor a Science magazinban olvasnánk róla, és nem egy reggeli tévéműsorban, ahol örökmozgókról, chemtrail-ekről meg kiszeltünde frizurájáról szoktak beszélni. Ja, és mindig van horoszkóp is!
én amúgy azt is tudom, a mobiltelefon lokalizálása azért számít bevett teknológiának mert az efeszbé meg a moszád kidolgozta a szijáénak, a közleketű tévedés, ami szerint a vezetékes telefonhoz képest pont ennek a sajátosságnak köszönhetően mobil, valójában hibás elképzelés amit a titkosszolgálatok terjesztenek, hisz duplex kommunikáció megvalósítható térben flexibilis körülmények közt is, épp csak senkinek nem fűződik érdeke egy anomomizálható gyors, olcsó és hatékony rencer kidolgozásához.
a lidliben van kétezerért simkártya telóval, ha véletlen éjszaka jut eszedbe a bankrablós buli, nem gond, a teszkóban is árulnak.
sírok
arra is figyeljetek, a source.android.com-ra kitett forráskód nem az a kompájlolt förmvér amit a szíjáé a galakszikra feltesz!!4!!!!!négy!!!
az enyémben amúgy van egy chip , amiről senki nem tudja mi a funkciója a neten se, érdekes módon nagyon hasonlít arra a chipre, amit az sertésinfluenza elleni oltással akartak bejuttatni az emberekbe, csak a közösségi hálón terjesztett körlevél megbuktatta a kísérletet.
tudok még rázósabb sztorikat is, később lehet megírom, de most nincs elég pénzem ahhoz h az életemet garantáló biztonsági cég ügynökeivel vetessem magam körbe és félek, h úgy végzem, mint a vízhajtású autó feltalálója :(
@közmunkás bérkommentelő: Egyébként ez az egész csak fedősztori. Igazából a chemtrail csíkok az antennák,és már évtizedek óta mindenki mobilját ilyen technikával hallgatják le és lokalizálják.
@zaza42: igen, nem véletlen, h olyan váratlanul bedöntötték a malévot, tudni illik, ez volt az egyetlen légitársaság, ami elutasította a speciális adalékkal kezelt kerozin használatát mert a menedzsmentbordban kissebbségben voltak a kőműves páholy reprezentásai.
a csíkokat mellékesen a mobiltelefonok által gerjesztett elektromágneses energiaburok komolyan meg tudja megzavarni-
ezért titják az utazás teljes időtartalma alatt a telók használatát, pedig tudjuk hogy a fedélzeti műszerek többszörösen szigetelt kábeleken kommunikálnak amiknek még a villámcsapás sem árt!
@közmunkás bérkommentelő: Kösz, hogy mondod. Mindjárt rápaint-elem egy szomorú kiskutyás képre dőlt piros betűkkel, és megosztom facebook-om, hadd tudja meg a világ az igazságot!!!

Még egyszer köszi!
@különvélemény:röhögsz, de én a saját szememmel láttam ahogy a brútforszra szakosodott hekker barátom, ha feltörni nem is, de összetörni simán tudta távolból is a vadiúj notiját. kamera sajnos nem volt nálam.
@közmunkás bérkommentelő: Nemááár!!! Te is ismered a Franhoffer Pityut??? Ezt én is láttam már tőle. Mellesleg pár hónapja ül a sitten, mert az igazoltató rendőrök ellen is a bruteforce technológiát használta megszokásból.

Egyébként nyugi! A szabadkőműves Bazsi állítólag még a héten kihozza köztársasági elnöki kegyelemmel. Utána aznap egy sör a Vak Komondorban?
@zaza42: vigyázz vele, mert az új generációs kompjútervírusok a speciálisan kezelt tintapatronoknak kiadott utasítás "kill()" segítségével valódi vírusokat tudnak a szoba levegőjébe juttatni ami leeszi a húst a csontokról és pár óra alatt végez az emberrel.
tavaly óta az összes gyári és a legtöbb utángyártott cartrigde el van vele látva.
ha van nyomtatód, legjobb ha kiteszed az ólba, ott a kis koncentráció csak a verebeket meg a gyesznót betegítheti meg, de a gazdaszervezet pusztulása után a speciálisan génmódosított antraxvírusok elhalnak maguktól, ha megmakkant a koca, pár órával később feldolgozható szalonnának, kolbásznak igény szerint.
nem viccelek, keress rá, a google kiadja, van ilyen parancs és nyilvános!
@közmunkás bérkommentelő: Tudom, tudom. Évek óta így basztatom a szomszédaimat. Most azt gondoltad, hogy valami újat fogsz felböfögni, kisöcsi???
@zaza42: a fraunhoffer pityut ismerem csak, aszonnyák, nagy zenész, csak a szerzői jogokat, azt nem tiszteli :)
vakkomondor bejáccik, csak ott nagyon zöldfülü a törzsközönség, míg itt művészien, telekomcég igazgatójának kiadva magukat írnak orbitálisan fájdalmas igazságokat...
@zaza42: én sajnos elszigetelt helyen lakom, a szomszéd tanyán élőket csak úgy tom megviccelni ha az áramvezeték fázisát rákötöm a telefonvonalukra.
félek is, ha jön ez a modern vezetéknélküli áram, milyen mókát találjak ki majd ellenük.
@Figyelmeztetés:

Nagy a gond.

Leírom újból, kóstolgasd:

"Azért megnézem, hogy mit mérnek ki egy akku nélküli, ÓLOMDOBOZBA ZÁRT okostelefonból."

Kiemeltem azt a részt, amit nem értettél meg.
Azt inkább nem kommentálom, hogy a kapu távirányítóját lehallgatod. Túl sok amerikai szuperfilmet nézel, mindent azért nem kell elhinni.

Bemutatkozás

„Amíg agyban nem adod fel, legyőzhetetlen vagy” – ez az elv vezérelt eddigi üzleti pályafutásom során, és igazsága többször is beigazolódott már. Szeretem a nem szokványos megoldásokat, mert az a tapasztalatom, hogy ha ezeket megfelelő időben és helyen alkalmazzuk, óriási előnyt jelenthet a versenyben, legyen szó az élet bármely területéről. Esetenként rendhagyó, de remélem, hasznosnak bizonyuló meglátásaimat írnám le e blogoldalon üzletről, sikerről, kudarcról, és persze szűkebb működési területemről, a távközlési iparról.

Takács Krisztián – cégépítő, távközlési szakértő, a Business Telecom Nyrt. vezérigazgatója

Legfrissebb hírek

Legutóbbi hozzászólások

Címkék

2012 (1) 3G (1) 4G (2) 4k (1) adatbiztonság (1) adatfelhő (1) adatforgalom (6) adatvédelem (3) adatvédelmi szabályozás (1) adatvesztés (1) Alan Mulally (1) Alibaba (1) alközpontok (1) alternatív távközlési szolgáltatók (2) amazon (1) amazon.com (1) Android (4) Angry Birds (1) Apple (10) applikáció (3) árfolyamesés (1) ARM (1) autó (1) Baidu (1) Bank of America (1) Barack Obama (1) Barclays (1) befektetők (2) BEREC (1) Bill Gates (1) Bizottság (1) Blackberry (5) BTel (1) BYOD (2) Capgemini (1) CEF (1) cégek (1) cégvezetés (1) célkitűzés (1) Cisco Systems (1) cloud (1) Consumer Electronics Show (2) D-Link (1) Dell (1) Deutsche Telekom (2) DigitalEurope (1) digitális (1) digitális átállás (1) dotkom buborék (2) DRAM (1) Edward Snowden (2) előfizetők (3) ENSZ (1) Ericsson (1) Eric Schmidt (1) értéklánc (1) EU (3) Eurobarometer (1) Európai (1) Európai Bizottság (11) Európai Unió (1) Facebook (11) Fairphone (1) Fed (1) fejlesztési ciklus (1) felhasználók (3) felhőalapú (1) felhőalapú játékok (1) felhő alapú adattárolás (2) felhő alapú számítástechnika (1) felmérés (1) fenntartható (1) France Telecom (2) Gartner (1) gazdasági növekedés (1) Google (15) Google PLay (1) GSMA (1) hackerek (1) hálózatfejlesztés (3) hálózati eszközök (2) hálózatmegosztás (1) hanghívások (3) Harvard Business Review (1) HTC (1) Hutchison (1) ICE (1) Infenion (1) infokommunikációs (1) informatikai szolgáltatások (1) infrastruktúra (1) Intel (1) internetes bűnözés (1) internetes védelem (1) iPhone (3) iPhone 5 (2) IT-szektor (3) játék (1) játékkonzolok (1) Jeff Bezos (2) jelátalakító (1) jogvita (2) kábelszolgáltatók (1) Kabel Deutschland (1) Karsten Nohl (1) kémszoftverek (1) Kim Dotcom (1) Kína (1) kiskereskedelmi láncok (1) kötvénykibocsátás (1) kötvénypiac (1) közösségi média (4) Kroes (1) LTE (2) LTE-hálózatok (1) LTE-technológia (1) Lumia (1) M2M (1) Macintosh (1) management by walking around (1) Mannesmann Mobilfunk (1) Mark Zuckerberg (2) McAfee (1) médiabox (1) Mercedes-Benz (1) Michael Dell (1) Microsoft (5) Mobidia (1) mobilcégek (1) Mobility Report (1) mobilkommunikáció (2) mobilpiac (1) mobilsszolgáltatók (1) mobilszolgáltatók (6) mobiltechnológia (1) mobiltelefon (4) mobil eszközök (1) mobil kommunikáció (1) mobil pénztárca (3) MVNO (1) nagyvállalat (1) Neelie Kroes (3) Netflix (1) NFC (1) nfc (1) Nokia (4) Nokia Siemens Networks (2) NSA (4) okostelefon (11) okostelefon-alkalmazás (2) okostelefon-alkalmazások (4) okostelefonok (17) oksotelefonok (1) operációs rendszer (2) optikai hálózatok (1) Orange (2) Ovum (1) PayPal (1) PC (1) pénzügyi szolgáltatások (1) pénzügyi válság (2) Philips (1) PIN-kód (1) portfolioblogger (82) POS-terminálok (1) PRISM (4) reklámbevételek (1) RIM (1) roaming (1) roaming-díjak (1) Rovio (1) Saas (1) Safe Harbor (1) Samsung (7) SAP (1) Satya Nadella (1) Siemens (1) SIM (2) SIM-kártya (1) Stephen Elop (2) Steve Ballmer (2) Steve Jobs (2) stratégia (1) stratégiai döntés (1) Streetspotr (1) szabadalmak (2) szatellites ineternet (1) szélessáv (2) szélessávú (2) szélessávú hálózatok (1) szélessávú lefedettség (1) szerver (2) szoftverek (1) szolgáltató (1) szolgáltatók (1) tablet (1) tabletek (1) tárolókapacitás (1) távközlési piac (2) távközlési szektor (1) távközlési szolgáltatók (6) technológia (5) Telefonica (1) telekom-szektor (1) telekommunikációs (1) televízió (1) Tencent (1) testen viselhető készülék (1) Time Warner (1) tőkepiac (1) tőkeszerkezet (1) tőzsde (1) Tumblr (1) Twitter (2) ügyfélkör (1) USA (2) üzleti terv (1) vállalatépítés (1) vállalati ügyfelek (1) vállalkozás (1) Verizon Wireless (3) Világbank (2) VISA (1) Vodafone (4) Washington Post (1) Windows (1) Windows Mobile (1) Windows Phone (1) Yahoo (1) YouGov (1) Youtube (2) Zuckerberg (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása