Apple: mérgezett az alma?

apple_cool.jpgTúl drága készülékek, a világtól elzárt rendszer, rossz szolgáltatások, titkolódzás. Az Apple-lel szemben megfogalmazott ilyen és ehhez hasonló kritikák nem új keletűek, de mostanában egyre sűrűbben hallani őket. Mintha a kultikus márka egyre többet veszítene talán legfőbb erősségéből: egyre kevésbé „cool”.

Azért persze a temetésre még korai lenne készülni. Az Apple még minidig a világ második legértékesebb vállalata, és annyi okostelefont, tabletet és egyebet ad el, mint története során még soha sem. Ennek ellenére sem túl jók a kilátások. A részvény árfolyama folyamatosan csökken, és a nagy rivális, a Samsung egyre nyomasztóbb fölénybe kerül, legalábbis ami az eladási számokat illeti. A dél-koreai konszern idén 350 millió okostelefon eladását tervezi: ez több, mint ahány iPhone-t az Apple 2007 óta összesen (!) értékesített.

Az Apple hagyományosan megosztó brandnek számít, vagyis olyannak, ami iránt az átlagosnál többen viseltetnek erősen pozitív, illetve erősen negatív érzelmekkel. Ez önmagában még nem lenne baj, de az utóbbi időben az a trend látszik kirajzolódni, hogy az Apple iránt korábban pozitívan viszonyulók száma egyre jobban csökken. A cég piaci helyzetének romlását mutatja a YouGov közvélemény-kutatóhoz tartozó, az egyes brandek kedveltségét mérő BrandIndex rangsora. Eszerint az Apple egy éven belül 20 imázspontot veszített, miközben a Samsung messze vezeti a szórakoztatóelektronikai cégek kedveltségi listáját.

A Samsung taktikája egyértelműen eltér az Apple-étől. Az amerikai kultuszmárkával szemben a koreaiak tudatosan sokféle termékkel, különböző képernyőméretekkel és operációs rendszerekkel szerepelnek a piacon, miközben az Apple-lel szemben megfogalmazott egyik leggyakoribb kifogás a kizárólagosságra törekvés, a kis termékpaletta, és az önmagukban teljesen zárt világot képviselő operációs rendszerek és hardver-eszközök által jelentett beszűkített világ.

Persze a kifogások listája ezzel még egyáltalán nem merül ki. Sokan tartják túlárazottnak az Apple készülékeit a konkurencia modelljeivel szemben, akárcsak a szolgáltatásokat is, amelyek igénybe vételére minden lehető módon megpróbálják rákényszeríteni az ügyfeleket, legyen szó alkalmazások letöltéséről vagy egy egyszerű akkucseréről.

Ami viszont talán a legsúlyosabb probléma, hogy Steve Jobs halála óta a cég éppen azt a titokzatos pluszt is kezdi teljesen elveszíteni, ami azelőtt sokakkal feledtetni tudta a magasabb árakat, vagy az esetleges technikai gyengéket. Bár egyelőre még úgy tűnik, hogy a cég olajozottan tud működni tovább Jobs halála után is, de ezt sokan annak tudják be, hogy a korábbi idők felhalmozott szellemi tőkéjét és imázsát élik fel csupán.


A bejegyzés trackback címe:

https://arc-vonal.blog.hu/api/trackback/id/tr175069689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyetértek a posztíróval, az Apple tényleg high-end terméknek szánta/szánja a termékeit, azonban mostanára nem tud akkorát villantani, mint anno az IPhone megjelenésekor. Egyszerűen utolérte a konkurencia. Bár nem tartozom a megkezdett alma rajongói közé, sőt, rosszat sem kívánok nekik, de kezd az az érzésem lenni, mint a smartphone-hype kezdetekor a Nokiával kapcsolatban, bár ők inkább lekésték az okostelefon divat kezdetét, míg az apple gyakorlatilag egy - , de jóindulattal is két (I- Phone&Pad) - , a piac azonban a minél színesebb, változatosabb termékekre vágyik.
Szerintem a régi-új feltörekvő mostanában a Nokia, a Lumia család színvilágát, minőségét, kinézetét elég jól eltalálták.
Én imádom az iPone-omat, de bosszant a kicsi kijelzője. És bosszant, hogy nem lehet nagyméretű UGYANILYENRE cserélni. Lehet, hogy ez lesz a veszte...
Igazság szerint a Apple hype lufi most kezd leereszteni...
Technikailag sosem volt a csúcs..(persze nem voltak rosszak szó se róla), de ha valaki akart akkor talált olyan terméket ami hardveresen jobb.
Erre a legjobb példa az ipod ..már az előtt is voltak mp3 lejátszók..és akárhogy is szapulják, azokat is használták emberek.
esetleg a külső nem volt gagyi...adott hozzá egy kis pluszt, szolgáltatást...amit meg kellett (kőkeményen) fizetni.
A gazdag tehetős ember imázsra épített..ha meg tudtad venni akkor biztos menő gazdag vagy...státusz szimbólum...magamutogatás
Ha csóringer voltál akkor is megvetted, mert azzal jelezted a társadalom felé hogy te nem csóringer vagy.
Talán annyiban volt előrébb az Apple, hogy komplex megoldásokat csinált, de új dolgokat nem tudott adni a világnak
lásd iPod, apple egybegépek Iphone..Tablet ezek akkor már mind meg voltak, csak egybe kellett gyúrni egy szolgáltatással és egy "ehető" új formás külsővel és a fentebb leírt imázzsal.
Tehát semmi újat nem alkotott!
! Bizony, ötleteinek nagy része sok sok apró felvásárolt cégből jön. Minden technológia akkor már rendelkezésre állt vagy a küszöbön állt , de mert a konkurencia nem foglalkozott vele komplexen, vagy nem merte bevállalni
Vagy éppen nem volt pénze rá komolyabban tovább fejleszteni piacra vinni a technológiát...(ezek lettek a felvásárolt ötlet cégek valójában.) ezért mint egy 10-12 évig sikerült őket megelőzni. Mostanáig.
Erre a legjobb példa hogy Japánban ahol hightek kütyük áradata van..csak alig alig sikerült teret nyernie...Japánban olcsóbb és jobb hardver volt a belpiacos cuccokban mint az apple termékeiben.

Vicces számomra az, hogy a magas ár ellenére sokszor a legótvarabb kínai tajvani beszállítóknál gyártatott...vicc
A zárt (pontosabban a teljesen zárt) rendszerek halálra vannak ítélve erre a legjobb példa a Nokia. Ami egykor előnyvolt az most hátrány.
eltelik 5 év és ha nem ki valami kibaszott nagy dolgot eltűnik úgy a süllyesztőben, mint a Titanic.
@kuki123: lehet, hogy sok mindenben igazad van. De egy telefonom sem volt még ilyen megbízható és egyet sem volt ilyen jó kézbe fogni egyszerűen a minőség okán. És ennek semmi köze a tehetősséghez.
szegény Magyarósi Csaba, most mi lesz vele
@Desexis: Ezzel maximálisan egyet értek. Olyan ez, mint egy valóban jó óra, ami szép is.
@kuki123:
Sok mindennel egyetértek, amit írtál, de ez nem igaz "...Technikailag sosem volt a csúcs...."
Az Apple ha piacra dobott valamit, akkor az többnyire a "csúcs" volt akkor és egy ideig még amíg a konkurencia le nem nyúlta. Így volt ez az kezdve az Apple II-vel az ipod , iPhone vagy a iPad ig.

Más.
Nem vagyok Apple fan (nincs meg egy terméke sem), de sokan alábecsülik azon érdemét, hogy az újrahasznosított dolgokkal 10-20 évvel megelőzte korát. Mindenki csak azon vergődik, hogy nem hozott létre újat.
asszonykaval most fogunk venni 3e -t samu telcsit a lidiben, gondolom a statisztikaban a 200e -s ájfonnal 1:1 aranyban van, hiszen egy keszulek mindketto :)))

amugy meg igaza van a poszti ironak a cool -sag veszik el, ha jol emelkszem regen a cool dologra meg ra is jatszottak, kijottek irtozatos aron hogy mindenki cooooolnak gondolja majd lementek hogy a pornep is megvehesse, de ezt nem lehet akarhanyszor eljatszani fokent hogy vannak naluk jobb keszulekekkel rendelkezo gyartok manapsag
Remegve várom már a Samsung 8 magos, 5.35"-os telefonját amelyet a szintén a természet, de inkább egy műanyag szappantartó ihletett.

Nevezzék mondjuk Galaxy S4-nek és mindenképpen hozzanak ki még vagy 30, Galaxy típust! Kell!
@kuki123: az Apple sohasem a csúcshardverre ment rá (bár a termékei nem voltak e téren rosszabbak a konkurenciánál) hanem a felhasználói élményre.. bár annyiszor leírták már és csak ismételni tudom, a hardver önmagában sz*rt se ér ha rossz a szoftver ami fut rajta
Steve Jobs-ból csak egy volt.
cool nem volt, max annak láttatta a nagyszerű tömegmanipulátor, steve jobs. Közepes cucc, csúcskategóriás árban, jó reklámmal, és sok fanatikussal. Ez az apple.
@sanyix:
Ez a tökéletes megfogalmazás.
@Cooler: ++++Teljesen igazad van Cooler!!!!++++ Nevetséges ez a sok Kóreai Tajwani gagyi a Samsung-gal az élen!!! Röhelyszar amit kiadnak a kezükből normális ember aki mondjuk fogott már a kezébe életébe 1 iPhonét az csak röhög ezeken a szutykokon!!!! Kívül belül!!! Persza aki csóró nem telik rá az sír hazudozik az Appléről meg szídja Steveet aki kétségtelenül a legnagyobb ember volt a tech szektorba aki valaha élt!!!
"Persza aki csóró nem telik rá az sír hazudozik az Appléről meg szídja Steveet aki kétségtelenül a legnagyobb ember volt a tech szektorba aki valaha élt!!!"

Nem mintha egy Galaxy SII, SIII, vagy akármelyik aktuális csúcsmodell olcsóbb lett volna az aktuális iPhone-nál. Nem azért nem vettem iPhone-t, mert csóró vagyok hozzá, hanem azért mert lényegesen gyengébb teljesítményű, mint amit a konkurencia ad és még elég durva megkötések is vannak.
Az meg hogy üveg, acél,, vagy műanyag, rohadtul nem érdekel. Mindegyik ugyanúgy leamortizálódik pár év alatt és sajnos manapság már baromira nem az dönt, hogy két év után milyen állapotban van fizikailag (én vigyázok a cuccaimra, de akkor sem), hanem, hogy addigra már az aktuális szolgáltatások javarésze nem, vagy csak rosszul fog futni azon hardveren... 5-6 éven belül legkésőbb akármelyik mostani csúcs kütyüből csak hulladék lesz, senkit nem fog érdekelni, hogy milyen anyagokból és milyen módon tákolták össze.
Mindegyik cégnél arról szól a dolog, hogy fogyassz és vedd meg az újat, mert ebből jön nekik a profit. Ettől függetlenül igenis lehet ár/érték arányban jobbat és rosszabbat is találni, nem feltétlenül az a legjobb, aki a legdrágább cuccal jön elő és aminek a hívei lecsóróznak másokat, ha valami kritikával illetik imádatuk tárgyát.
Mindettől függetlenül azt mondom, mindenki használja azt, ami neki kényelmes és ami a saját céljaira a leginkább alkalmas. De elvakult márkabuzinak nem érdemes lenni, mert lehet, hogy lemarad az ember egész jópofa dolgokról.
Vicces, mikor itt hipszterkednek az eppülösök. Akkor hipszterkedek én is. Egy Samsung víz- ütés- és istentudjamégmiálló telefonom van és amikor megvettem (talán már másfél éve is van), drágább volt előfizetéssel, mint az ájfón öt. Igaz, hogy nem szép, igaz, hogy nem lehet vele álló nap netezni (GPS meg net azért van rajta), viszont van egy erős antennája, lehet vele telefonálni és sms-t írni és kb. atomtámadás ellen is véd. Esetleg kezdjek akkor azon okoskodni, hogy úgyis szét tudnám verni a te telefonodat vele? Vagy hogy csóró prunyó vagy, mert ájfón ötöt már 20E Ft-ért utánad vágnak? Ez a farokméregetés csak azért ilyen vicces, mert a fanboyok olyan hihetetlen vehemenciával képesek belevetni magukat a "vitába" (inkább anyázásnak nevezném), mintha az anyjukat szidnák (ld. "megosztó termék").
@Orszag: *Mármint akkor volt drágább, mint ma az iP 5.
Mint minden termeknek az iPhonnak is van termekciklusa. Reges reg a fejos tehen allapotban van es meg nehany evig itt is marad. Hogy az Apple dolgozik valamin abban nincsenek ketelyeim. Hogy tud e akkorat szolni, mint az iPhone nem tudom, mert nem vagyok Steve Jobs. Lehet, hogy a Samsung az iden tobb telot ad el, mint az Apple osszesen, de akarhogy is nezzuk a Samsung a kezdetek ota jelen van a mobil piacon, majd 2007-ben, azaz mindossze 6 eve bejott egy uj jatekos es az egesz telefonpiacot feje tetejere allitotta, majd felult a tronra. Nokia halott, Motorola halott, BB haldoklik, HTC szenved, LG, Sony pedig gyartja a veszteseget. A korabbi sokszereplos piac erdemben ket nagy szereplore zsugorodott es ebbol az egyik a masiktol lopott szoftvert hasznalja, igaz, azota sokat fejlesztette. Apropo szoftver. Utoljara a 3G fagyott le 1x. A gyerekeim Samsungjai pedg 2-3napotna produkalnak fagyasz vagy kenyszerleallast. Ez is a felhasznaloi elmeny resze.
Felesegemnek kb 5 ev ota minden evben megveszem a legujabb iPod-ot (zenebuzi vagyok, na. Folyton fejhallgatokat, hangfalszetteket, erositoket es mp3 lejatszokat veszek), volt egy iPhone 4-es teloja is es kivancsisagbol tavaly juniusban kapott tolem egy Samsung S3-at. A keszulek gyonyoru (a fikazok bek@phatjak), a telo pedig kozel tokeletes. A felesegem szerint messze jobb, hasznalhatobb, elegansabb, okosabb mint az iPhone.

Ezt csak azert irtam le, mert ilyen esetek is elofordulnak a vilagban, egyre tobbunkkel.

u.i. nekem blackberry-m van, amivel nyug az internetezes, a levelezes viszont gordulekeny es meg telefonalni is tudok vele. mi kell meg?
buta amerikaiaknak gyártott tömegtermék az összes almás cucc! nálunk meg sokan azt gondolják. hogy menők vele, mert kurva drága!
az iphone MÁR nem cool
@Orszag: az kifelejtetted a leírásból, hogy kb 1 hónap a rendelkezésre állási ideje. Mondjuk az enyémet karácsony óta egyszer már fel kellett tölteni. De néha az ember használja is.
...sajnos sokan ki sem probalnak egy almas keszuleket mielott velemenyt mondananak...okoskodo emberek akik jol informaltnak probalnak latszani. Az apple telefont gyart az iPhone keszulekekkel es nem sutolapatot , a telefon a kommunikaciot hivatott szolalni es nem mint pl a samsung es hasonlo tarsaiknal a fenykepek szerkesztgeteset , jatekok es egyebb agyament programok kezeleset. A misonegi anyagok felhasznalasa sem az utolso szempont , ami nem feltetlen a luxust hivatott hirdetni ... Mondhat barki barmit ..en hasznalok jelenleg 3 fele keszuleket ..samsung galaxy 3 , HTC one x es iPhone 5 ....nem reszletezem , de hozzateszem nem vagyok apple fun ...de messze messze a legjobb keszulek az iPhone, es ezt tapasztalatbol irom es ez a sajat velemenyem ...kinek a pap kinek a papne ...
@Orszag: Inkább az vicces, mikor a samsungosok habzó szájjal fikázzák az Apple-t és a felhasználóit. Nem tudom, milyen frusztrációk vezetnek ide, de fordítva én sose láttam (mármint, hogy az apple-ösök mennének ócsárolni a Samsungot, pedig lenne miért)
@Pitypalatty úrfi: ez csak amiatt lehet, hogy jó érzés fikázni a sznobokat :)
@Pitypalatty úrfi: "de fordítva én sose láttam (mármint, hogy az apple-ösök mennének ócsárolni a Samsungot, pedig lenne miért)"

Ennek az lehet az oka, hogy van egy beépített érzékelésszűrőd ami csak az applefikázó samsungosokat engedi észrevenni. Esetleg nem olvasol droidos blogokat/topikokat.
@Dövan: Jaj, bocs! Látod, látod, öregszem.

@Pitypalatty úrfi: Akkor olvasd el az eppöl-rajongók (vagy inkább trollok, de nem biztos, mert tényleg sokan ilyenek) előbbi hozzászólásait és megérted az enyém hangnemét. A telefonom márkája meg igazából irreleváns, többet számítanak a használati értékek nekem. Az meg, hogy nem ócsárolnák a Samsungot? Lehet, hogy én olvasok rossz internetes oldalakat, de azt látom, hogy ha valaki nincs hasraesve az Apple-től, máris a koreaiak kapnak a fejükre. De az is lehet, hogy az előbb említett agresszív hangvételük hozza elő a fikázási hajlamot a nem-apple-felhasználók rétegéből.
@glad az egyetlen: Csúcs volt? Soha. 2007.-ben kijönni egy prémiumnak kikiáltott telefonna, ami nem képes csak 2G hálózaton működni, amikor egy középkategóriás normál telefon is min. 3G-n muzsikált, a felső kategória pedig már 3.5G-n?
Az alu hátlap árnyékolta a rádiókat, a következő két generációban is lötyögtek a gombok, a home gomb ezen problémája az utolsó modellváltásig fennállt.
A mai napig csonkolt a bluetooth, évekig nem volt copy-paste, az itunes a mai napig használhatatlan, nincsen közvetlen adatmásolás semmilyen formában, évekig nem volt kábelmentes szinkronizáció és frissítés, a fanok rendszeresen elfelejtik a 3G és a 3GS műanyag hátlapját, stb.

Sosem volt csúcs készülék, még csak felső közepes sem. Ezen nem változtat sem az alu, sem az üveg. Ráadásul még csak mostanában szeretnének próbálkozni a repülőgép-iparban használt alumíniumokkal (és egetverő újdonságként kezelik), holott a Motorola V3i-től kezdve mindegyik ilyenből készült, a billentyűzetet is belevéve.
@B Csaba Csaba: Én például tapasztalatból mondom. Ha telefont akarsz, vegyél egy olyan téglát, mint az enyém. Ha instagramozni akarsz egy 5megapixeles kamerával, akkor iPhone-t. Másrészt, tényleg nem tudom, melyik okostelefonra van a legtöbb játék és agyament alkalmazás, de mintha eredetileg az Apple vezetett volna ebben. A minőségi anyagok meg azért messze nem csak az ő "védjegyük". Nézz fel a 9gagre, nem ritkák a szarrá tört okostelefonok - bármelyik márkából.
@B Csaba Csaba: Nem a fényképek szerkesztgetésére készült a iphone? Akkor miért volt örömünnep, amikor megjelent rá a PS, vagy a final cut?
Amikor megjelent, akkor azzal érveltek, hogy ez a méret kell, mert ez annyira nagy, hogy kényelmes rajta netezni, tartalmat fogyasztani. Csak a többi készülék ebben(is) még jobb.
@Balhé az van: meghagyom Neked a jatekot es azt az elmenyt, hogy erezd a Te telefonod a csucsok csucsa, hasznald egeszseggel ...LOL...
@Orszag: En a telefont, telefonalni es az email ellenorzesre hasznalom, a gyermeteg dolgokat meghagyok masoknak. A minosegbeli elteresek pedig mindenki szamara lathatok..ennyit errol.
@Balhé az van: "Csúcs volt? Soha"

Aha, azért van az hogy azóta is lényegében az egész okosteló piac iPhone-t másolja mi? Az iPad is egy nem hivatalos ipari standard lett, nem hiába a sok per. Nem attól lesz csúcs egy modell, hogy egy rész funkciójánál van e jobb a piacon vagy nem, hanem az egész kivitelezésért és az elgondolásért, amit megvalósítottak.

Én nem vagyok Apple fan, mint írtam soha nem volt almás termékem, de ne vitassuk már el azt amit csinált.
@glad az egyetlen: Maximalisan korrekt !!!! Nem kell meghamozni az amat, ugy egeszseges ahogy van
@glad az egyetlen: "Aha, azért van az hogy azóta is lényegében az egész okosteló piac iPhone-t másolja mi?"

Bullshit

nem az iPhone volt az első fulltacs telefon, az első iPhone mégcsak nem is volt okostelefon, még a téglalapot se az apple találta fel.
@Balhé az van: soha ne legyen nagyobb örömünneped, mint 3,5'on PS-ezni és videót szerkeszteni :)
@eßemfaßom meg áll:
A Bullshit inkább az lenne, ha valaki azt állítaná, hogy a konkurenciának épp a iPhone után jutott eszébe az iPhontól független, hogy kijöjjön egy ilyen modellel. Kit akarunk megetetni?

Az okos telefon státusz elvitatása is érdekes annak tükrében, hogy a szakmán belül sincs egységes definició, lévén rövid idő alatt nagy technikai ugrás volt.

Amúgy kíváncsiságból: Linkeld be ide, hogyan is nézet ki az első "fulltacs" teló és mit is tudott az.
@glad az egyetlen: " iPhone után jutott eszébe"

Itt követitek el a hibát. Nem utána, párhuzamosan, ugyanis 2006-ban jutott el oda a technologia, hogy tudtak kapacitiv kijelzős telefont csinálni. Az LG Pradat már akkor fotózgatták és tapizák a bloggerek (2006 dec) amikor SJ még azon elmélkedett, mit vegyen fel a farmerhez az iPhone bemutatásakor (2007 jan).

"Az okos telefon státusz elvitatása is érdekes "

nem igazán érdekes, hanem tény, az iPhone az eredeti szoftverével nem tudott külső programokat futtatni, mert SJ szerint az rossz dolog, majd egy évvel később a frissítésben kapta meg ezt a képességet.

www.guardian.co.uk/technology/appsblog/2011/oct/24/steve-jobs-apps-iphone

"When it first came out in early 2007, there were no apps you could buy from outside developers, and Jobs initially resisted allowing them," writes Isaacson. "He didn't want outsiders to create applications for the iPhone that could mess it up, infect it with viruses, or pollute its integrity."
@eßemfaßom meg áll:
hu.wikipedia.org/wiki/Okostelefon#Defin.C3.ADci.C3.B3
Definíció:
"....Nincs megegyezés az iparágban arról, hogy pontosan mi teszi az okostelefont, és a meghatározások az idő múlásával változnak.[2] David Wood, a Symbian Ltd. ügyvezető alelnöke szerint, „az okostelefonok két alapvető dologban különböznek a hagyományos mobiltelefonoktól: ahogyan összerakják őket, és amire képesek.”[6] Más definíciók különböző helyre teszik a hangsúlyt ezen két faktor között.

„Az okostelefonok csak egyetlen evolúciós lépcsőfokot képviselnek a fejlődés folyamatában, így meglehet, hogy az eszköz egy ponton még kisebbé válik és egyáltalán nem fogjuk már telefonnak nevezni, de egy integrált eszköz lesz […] a lényeges dolog itt, hogy az eszköz lehetőség szerint láthatatlan legyen, ne álljon a feladatot végző személy útjába” – véli Sacha Wunsch-Vincent, az OECD közgazdásza.[7]

A legtöbb, jelenleg okostelefonnak tekintett készüléken jól meghatározható operációs rendszer fut. Képességek tekintetében, a legtöbb okostelefon teljes értékű e-mailezésre képes és határidőnapló-funkcionalitást is tartalmaz. Az egyéb képességek közé tartozhat valamilyen plusz beviteli felület, mint egy miniatűr QWERTY billentyűzet, érintőképernyő vagy D-pad, beépített fényképezőgép, névjegyzék, gyorsulásmérő, beépített navigációs hardver és szoftver, üzleti dokumentumok olvasásának képessége, médialejátszó zene lejátszásához, fényképek és videoklipek nézegetéséhez, internetböngésző, vagy valamilyen biztonságos módszer az üzleti levelezés kezelésére, mint a BlackBerryben. A legtöbb okostelefon képes arra, hogy annyi nevet tároljon a névjegyzékben, amennyit csak a memória mennyisége lehetővé tesz, ellentétben a hagyományos telefonokkal, ahol ez szokásosan limitálva van. A legtöbb okostelefonon lehetséges akár 5000 nevet tárolni....."

Elsőbbség:

"... LG Pradat már akkor fotózgatták és tapizák a bloggerek (2006 dec) ..."
Azt ugye tudod, hogy az iPhone-t nem 2-3 hónap alatt fejlesztették ki.
@glad az egyetlen: "Azt ugye tudod, hogy az iPhone-t nem 2-3 hónap alatt fejlesztették ki."
Ahogy az LG-t se, ezért írtam, hogy párhuzamosan, az adott kor technológiai állást felhasználva fejlődtek.

Mutass egy okostelefont, amire nem tudsz alkalmazást telepíteni.
@eßemfaßom meg áll:

en.wikipedia.org/wiki/IPhone_%28original%29
"...The iPhone (retroactively labeled the original iPhone, iPhone 1) is a smartphone ...."

Mutass egy olyan megbízható forrást ahol azt állítják, hogy a alkalmazás telepítés az kizárólagos feltétel az okostelefon státuszhoz.
Ebben vannak sokan eltévedve.
Én belinkeltem eddig két wikit az állításom alátámasztására. Azt hiszem az angol elég fontos szócikk ahhoz hogy korrekt tartalomnak tekintsük.
@glad az egyetlen:

kinek mi számít annak

www.engadget.com/2007/01/09/the-iphone-is-not-a-smartphone/

Noted analyst and Engadget pal Michael Gartenberg stated that the iPhone is first party software ONLY -- i.e. not a smartphone by conventional terms, being that a smartphone is a platform device that allows software to be installed. That means hungry power-users -- you know, those people ready and willing to plunk down $600 for an 8GB musicphone -- won't be able to extend the functionality of their phone any more than Apple (but thankfully not Cingular) dictates. Other unfortunate realities about the device:
No 3G. We know you know, but still, it hurts man.
No over the air iTunes Store downloads or WiFi syncing to your host machine.
No expandable memory.
No removable battery.
No Exchange or Office support.

És ha kiveszed a nativ app futtatásának szükségességét az okostelefonságból, akkor kiderül, hogy egy 2eFtért praktikummal hozzádvágott alcatel is okostelefon, hiszen: tud fotózni, videózni, van benne naptár-szervező, bővithető java alkalmazásokkal, tud netezni, van benne mailkliens, facebook-twitter kliens, rádió, fullos BT támogatás, bővíthető memóriakártyával (most látom, tulajdonképpen van amiben veri az iphonet) egy tizessel többért van benne tacsszkrin és wifi.
@eßemfaßom meg áll:
Na végre eljutottunk a "kinek mi"- ig. :-)
Az, hogy most mit tud egy olcsó teló az alapján ne ítéljük el az úttörő okostelok akkori teljesítményét. Jól néznénk ki ha jelen telókat hasonlítanánk egy 6 évvel ezelőtti modellhez.

Ezt tudnám mutatni, mint technikai történelmi érdekesség.
Az alap cikk a bejelentéskor savazta az iPhone-t, hogy nem okos teló:
betanews.com/2007/01/25/report-apple-iphone-not-a-smartphone/

Aztán megjelenés után jött az update a cikkhez:
"...1:15 pm January 25, 2007 - This afternoon, Info-Tech Research principal analyst Carmi Levy offered BetaNews his take on the issue of whether the Apple iPhone qualifies as a smartphone: "The iPhone is worthy of being categorized as a smartphone by virtue of the way it integrates voice and data functions into one device," Levy told us. "While its inability to support the installation of third party applications will significantly limit its ability to penetrate the enterprise market, this limitation alone does not justify the removal of the smartphone label. It is as much a smartphone as any other converged device that has been introduced previously.

"The definition of 'smart' has nothing to do with its ability - or lack thereof - to support third party apps," he continued. "Precisely what we call it means little to the consumers that will ultimately be purchasing the product. Names and labels mean nothing; what really matters is the bottom-line functionality of a given device and its ability to meet specific end-user needs."
..."

Amit te linkeltél cikk azt is ismertem és vicces ma már hogy az okosteló cimke trónfosztásához a cikk író a nem cserélhető aksit is hozzávette. :)
@glad az egyetlen: "ne ítéljük el az úttörő okostelok akkori teljesítményét" Miért ítélném én el egy 2000 környéki nokia/se teljesitményét? Azokra lehetett programot tenni, de már az első smartphone-ra az IBM Simonra (1994) is.

De nyilván, ha azt nevezzük okostelefonnak, amit annak akarunk nevezni, akkor lehet okostelefon a nagyi fekete bakelitje is, hiszen már nem kellett kurblizni, volt rajta tárcsa.

a cikk amit linkeltél az updétben kb azt irja leforditva a marketingről magyarra, hogyha a a vásárló azt szeretné érezni, hogy ö okostelefont vett, akkor annak nevezzük akkor is ha nem az.
@B Csaba Csaba: Azt hiszem sehol sem méltattam az én általam használt készüléket. Persze, azért köszönöm, hogy elhiszed, a saját igényeimhez mérten mindig a legmegfelelőbb készüléket használom. :)
@eßemfaßom meg áll: "...ha azt nevezzük okostelefonnak, amit annak akarunk nevezni..." azért ne sarkosítsunk, nyilván néhány szempont azért van, de ez nem időtálló szempontok és nem kizárólagosak, idővel változnak, de nem visszahatólag. Ennyi.

Nem azt jelenti, amit írtál, hacsak a "marketing" alatt a szöveg ferdítést nem érted, amit te hajtottál végre.

Én a részemről abbahagyom a futkározást a téma körül ki lett ez vesézve oda-vissza.
@glad az egyetlen: Nem érted. Egy csúcs készülékben az éppen aktuális csúcstechnika található. Az iphone-okban ez nincsen meg.

Vannak nagy érdemeik, amelyek miatt jó készülékek, mint például a a kapacitív érintőkijelző és a nagy ikonos felület összehozása, a végletekig lebutított felhasználói felület.
Amiben nagyok voltak, az a felhajtás, amit csaptak, és kivitték az üzleti vonalból az érintőképernyős telefonokat a consumer kategóriába.

Semmiben sem lett ipari szabvány, még idézőjelesen sem. Minden technikát más gyárt alá, meglévő darabokból építkeznek, a processzoraikat tervezik egy ideje, ez mondható saját fejlesztésnek. Értelmes technológiai szabványuk nincsen, olyan főleg nem, ami ennek a szektornak a fejlődését segítené.
@eßemfaßom meg áll: Valahogy az az érzésem, hogy az ide írogatók nagy része nem tudja értelmezni az olvasott szöveget.
@glad az egyetlen: Igaz, nem nekem címezted, linkelni sem fogok, de legyen mondjuk a Motorola A1500, A728, A1010, E680i, A780, MPx, A1000, A768i, A920, A760, A388c, A6188, Accompli 008, Sony Ericsson P800, P900, P910, P990, P1. CSak így hirtelen.
Itt is jelen volt az ikonos menü, már ujjal is könnyű volt kezelni, csak a kapacitív érintőfelület hiányzott.
@glad az egyetlen: "néhány szempont azért van" és a fő szempont (apptelepithetőség) gyorsan eltűnt amint az iphone megjelent :)

www.everymac.com/systems/apple/iphone/iphone-faq/iphone-smart-phone-definition-handwriting-recognition-where-to-buy.html

"What is a "smart phone"?

It depends on your definition of "smartphone". In the most basic of definitions, a "smartphone" is a phone that offers features beyond that of phone calls. Using that definition, the iPhone is a very smart phone indeed, offering music and video playback, photo viewing and organization, Internet access, SMS messaging, a calendar, a camera, and more."

Ez alapján kb minden telefon a 10$-os árkategória felett belefér a smartba

"However, some consider a "smartphone" to be a phone that allows one to install applications. As shipped on June 29, 2007, Apple did not allow open third-party software development for the iPhone, so one originally could debate whether or not the iPhone technically was a "smartphone". Thankfully, on October 17, 2007, Apple reversed the foolish decision to prohibit third-party development, and shipped an official SDK on March 6, 2008, so even under this definition, the iPhone officially became a "smartphone" at that time."

Érdekesség, hogy maga az az Apple se nevezte smatphone-nak:

www.apple.com/pr/library/2007/01/09Apple-Reinvents-the-Phone-with-iPhone.html
@eßemfaßom meg áll:
Na azért úgy érzem lassan kezdünk közös nevezőre jutni.

Szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy az angol cikkek zöme nem az app telepíthetőséget hiányolták, hanem a harmadik fél által fejlesztett szofverek (third-party) telepíthetőségét hiányolták. Szigorúan véve már az első iPhone is tudott appokat fogadni, csak az Apple üzletpolitikája nem erre épült. ÉS ez az ami miatt aztán az iPhone után változtatni kellett a definíción, mivel itt nem azért nem lehetett appokat felrakni, mert technikailag nem volt alkalmas rá a készülék hanem azért mert Jobs nem akarta. Ezt az elvet aztán nagy nehezen feladta és a cég végül jól járt vele. A több meg már történelem.

Az Apple lehet, hogy nem használta a smartphone kifejezést, hanem helyette a sokkal "szerényebb": "...never before seen in a mobile device, which completely redefines what users can do on their mobile phones. ..." Körül írást használta. Ez szerint a smartphone kifejezés nekik kevés volt a csodás telefonjuk meghatározására. :)
@Balhé az van:
Na ez mellett még nem tudok elmenni:
"...csak a kapacitív érintőfelület hiányzott...."
Csaaaak??? Nos igen a dolgok értékelésénél ez a baj, hogy hajlamosak néhányan elsiklani látszólag apró dolgok jelentőségén. A kapacitiv kijelző kismilló más dolgot határozott meg ami ma alapnak tekintünk egy okos telefonnál. Nem csk szebb lett a kijelző hanem lehetővé tett olyan dolgokat mint a "húzás".

Egyébiránt nem győzőm hangsúlyozni hogy az Apple kitűnősége nem abban rejlett hogy teljesen új technológiákat talált fel hanem abban hogy meglévőeket hogyan aknázta ki és abból hogy alkotott valami újat.
Se többet nem tett se kevesebbet.
@glad az egyetlen: Már amennyire appnak lehet nevezni a böngészőben futó webalkalmazásokat, de akkor minden java képes telefon is bőven teljesíti az okostelefonság maximális kritériumait is.

"A kapacitiv kijelző kismilló más dolgot határozott meg ami ma alapnak tekintünk egy okos telefonnál. Nem csk szebb lett a kijelző hanem lehetővé tett olyan dolgokat mint a "húzás"."

és ehhez az applenek és iphone-nak mi köze van? és mit értessz "húzás" alatt?
@eßemfaßom meg áll:
Az iPhone-on egy csomó app volt alapban, mint a naptár vagy zene lejátszó. Ezek appok, amit gyárilag telepítettek rá.

Húzás az amikor az ujjadat végig húzod a képernyőn, legyen az képernyő lezárás vagy ikon/file áthelyezés. A kapacitív képernyő bevezetése a mobilokon lehetővé tette a felhasználóbarátabb és összetettebb műveletek egyszerűbb elvégzését. Ma már persze ez fel se tűnik.
@sanyix: Volt valaha iPhone-od? Csak egyszer próbálnád ki elfogultság nélkül. Komolyan. Nekem volt már többféle, sőt ezután is lesz másmilyen, de ez valahogy MÁS. Nem lehet megfogalmazni, csak érezni.
Mellesleg sosem értettem mi ez az acsarkodás különböző márkák "fanatikusai" között. Miért nem lehet elfogadni, hogy az egyiknek ez jön be, a másiknak meg más?!
@glad az egyetlen: "z iPhone-on egy csomó app volt alapban"

Minden telefonon van egy csomó app amit a gyárban rátesznek, különben a telefon az indulás után max egy villogo kurzort tudna megjeleniteni. Itt jegyezném meg, hogy anno pl a sie me45i-re (2002) is lehetett házilag programokat (nem java alkalmazásokat) tenni, pedig az messze volt a szmartságtól (mármint mai szemmel)

"Húzás az amikor az ujjadat végig húzod a képernyőn, legyen az képernyő lezárás vagy ikon/file áthelyezés. "

Ezt tudja a rezisztiv kijelzős winCE GPS-em is, és pl képernyőlezárásra konkrétan az appleféle mozdulatot lehetett használni a 2005-ös, winCE-t futtato Neonode N1m-en is.
@eßemfaßom meg áll:
"Minden telefonon van egy csomó app amit a gyárban rátesznek" Na látod! :) Biztos volt olyan aki az iPhone is meghekkelte, de üzletileg akkor még nem ez volt a csapásvonal.

"...Ezt tudja a rezisztiv kijelzős winCE GPS-em is,..."
Tudni tudja a rezisztiv is, sőt végül is mindent tud amit a kapacitiv csak sokkal fapadosabban. Néha ilyen apróságokon múlik a siker. Ha nem így lenne akkor nem lenne szükség a kapacitív érintőképernyőkre. Sokkal gördülékenyebb, kifinomultabb és pontosabb a kapacitiv és ez sok fejlesztési ötletet hozott magával. Például a dinamikus görgetés is Apple találmány.
@glad az egyetlen: "Néha ilyen apróságokon múlik a siker."

szerintem a korábbiak nem arról szóltak, hogy vitatná bárki is, hogy sikeres volt az iphone meg jó is a maga nemében, de technikai részről nem azért mert az apple valami zseni dolgokat kitalált, hanem mert pl akkor jutott el a telefonokba pl a kapacitiv kijelző így bele tudtak tenni olyan megoldásokat amihez kell a kapacitiv kijelző. Meg kihagytak olyan dolgokat mint a 3G egy olyan készülékből, amit saját maguk "breakthrough Internet communications device"-nek neveztek és arany árban adtak abban a korban amikor már alsoközépkategóriás telefont se nagyon lehetett 3G nélkül találni.
@eßemfaßom meg áll:
A sikerességét valóban senki se vitatja, de azt hogy jó a maga nemében azt szeretik elvitatni. Itt is volt rá példa.

"...de technikai részről nem azért mert az apple valami zseni dolgokat kitalált, ..."
Technikailag nem volt zseni, de amit a technikából kihozott az viszont sokszor volt az. A viták nagy része ennek a meg nem értéséből és keveréséből adódik.

Ismét lábjegyzetben megjegyezném, nem Apple fan vagyok és a jelenlegi állás szerint nem is szándékozom valaha almás terméket venni, csak piszok mód izgat a számtech történelem és annak szociális hatásai, ezért elég sokat foglalkozom a témával.
@glad az egyetlen: Akkor visszatérhetünk az eredeti kérdésra

@glad az egyetlen: "Aha, azért van az hogy azóta is lényegében az egész okosteló piac iPhone-t másolja mi?"

Bullshit

nem az iPhone volt az első fulltacs telefon, az első iPhone mégcsak nem is volt okostelefon, még a téglalapot se az apple találta fel.
@glad az egyetlen: Ezt mondom én is. Jól rakta össze, ami volt a piacon. Ettől még nem volt csúcs készülék, sem prémium, mint az alap tézis szólt.
Nyilván általánosítani és sarkítani kell, mert nem lehet bitre, és atomokra lebontva összehasonlítani a piaci szereplőket. Egyes nagyobb részeket kell vizsgálni. És így, csak egy csak jut a kapacitív kijelzőnek az ios-el együtt. Akinek volt első gen iphonja, az tudja, hogy koránt sem volt olyan "smooth", ahogy azt manapság állítják. Sőt, a 3GS-t is megakasztotta egy nagyobb címlista görgetése.
@glad az egyetlen: Látom, nem használtál wince-s készülékeket, pda-t, telefonos pda-t. :)
A mából visszatekintve két nagy hiányosságuk volt. Az egyik a rezisztív kijelző, a másik pedig a wince apró elemei.
Ezt ellensúlyozták az olyan készülékek is, mint az Accompli, aminél már nagy ikonokkal operáló rendszer volt, ezért ujjal is könnyen használható lett.
A "húzás" nem alapvető tulajdonsága az okostelefonnak/telefonos pda-nak/kézi számítógépnek. Az csak a felhasználói élmény része, a minőség ÉRZET(bocs, de ki kell emelni) fontos meghatározója, de semmi több.

Ellenpéldaként felhozhatjuk a navgációs készülékeket, amelyek még manapság is rendre rezisztív kijelzővel jönnek ki, nincsen hozzájuk stylus sem, mégis gördülékenyen használhatóak. Persze a "húzás" a kijelző felületét borító anyag surlódási együtthatója miatt nem lehet olyan "smooth", mint egy csúzsósabb kapacitívé.
@eßemfaßom meg áll:
Ha ide visszatérnénk akkor körbejárunk, mert el kellene ismételnem, hogy igaz, hogy technikai újdonságot nem talált fel, de a technika használatában igen, ami a megjelenés után meghatározta az egész piacot és irányát és az utána jövő telók az iPhone (sikeréből) merítkeztek és azt koppintották.
@Balhé az van:

Az a különbség kettőnk közt, hogy én nem becsülőm le azokat az apróságokat, mint a felhasználói élmény. nagyjából ilyen apróságok tucatjai járulnak hozzá, hogy valami sikeres vagy nem sikeres. Erre jó Appeles példa a GUI és a táblagép. Az apple tette használhatóvá és élvezhetővé, ami lehetővé tette, hogy mindennapi eszközök legyenek.

A navigációs készülékek rezisztív kijelzőjére nagyon egyszerű a magyarázat:
1, Nem kell folyamatosan nyomkodni így elmegy ez a magoldás is.
2, Sokkal, de sokkal olcsóbb! Így mivel nem létkérdés marad a rezisztív.
@glad az egyetlen: Szerintem nem csak ennyi. :)
A felhasználói élmény, mint fogalom túl van értékelve. Mint írtam, még a 3GS is bőven megakasztható volt alap műveletekkel is, a 4-nél is voltak komoly dolgok, mint például a dead point-ok, amik engem jobban zavarnak felhasználói élmény tekintetében, mint az, hogy egy weboldal görgetése milyen finom(itt is voltak okosságok, mint azt az apple gépeinél megszokhattuk. 60fps. Ugye ez a szent szám náluk. Szóval beöltötte az oldalt, és amikor görgetted, akkor csak a képet húzta 60fps-sel, de a tartalmat közben nem tudta változtatni),mert nem tudja letölteni, mivel halott a wi-fi, nincsen cella kapcsolat. Lehet legyinteni, hogy az android pedig akad képernyőváltásnál, de nézzük meg, miket is hasonlítunk össze. Egy statikus képet, statikus ikonokkal teli(az, hogy jelzi, hogy mennyi olvasatlan leveled van, még nem teszi dinamikussá), és egy élő widgetekkel és ikonokkal teli lapot. Melyiket komolyabb munka megoldani? Egy képet 60fps-sel ellapozni, vagy az online változó tartalmakat?
Ne érts félre, ez nem mentsége a többi rendszernek.
Vért izzadtak, hogy legyen egy sima háttérkép az ikonok mögött, éveket csúsztak, felhasználók pedig bizonygatták, hogy nekik nem is kellene, mégis azonnal beállították a kedvenc macskás képüket. És ez még csak egy triviális kis apróság.

Egy olyan zárt rendszerben, ahol nem szabhatok meg semmit sem, azon kívül, hogy bekapcsolom, vagy kikapcsolom, mint felhasználó, tényleg nem lehet mást belegyömöszölni a felhasználói élmény gyűjtőedénybe, csak azt, hogy alacsony kihasználtság mellett simán gördül a weboldal, és szépek az ikonok, jó az élsimítás.
Olyan dolgokról már nem is kell álmodozni, mint a testre szabhatóság, a könnyű alakíthatóság. Mert a felhasználói élményt leginkább ezek adják. Hogy nem a készülék formál a saját konzum/konfekcionista képére, hanem a legapróbb részletekbe menően te a készüléket a saját képedre, ízlésedre.
Ezen apróságok felett képes minden iphone felhasználó elsiklani, amikor a felhasználói élményről van szó, vagy egyéb más megoldásokról.

A mai világban inkább ne nézd meg, mennyibe is kerül egy-egy kijelző. Alig van különbség a két típus között(azonos háttérpanelről és felbontásról beszélünk,csak az érintőfelület más), gyártói, megrendelői méretekben filléres tétel.
@Balhé az van:

Azért ne keverjük bele azt, hogy vannak haszontalan és hasznos felhasználói élményt javító fejlesztések. Az a kevés hasznos amit megtettek az elég volt a GUI és a táblagép forradalomhoz, de a mobil piacon is löktek egy nagyot. Nyilván lehet hülye fejlesztéseket is találni, de ez nem vonhat le az értékekből.

"...A mai világban inkább ne nézd meg, mennyibe is kerül egy-egy kijelző. Alig van különbség a két típus között..."
Egy olyan összetett technológia mint az érintőképernyő igen is nagy a különbség. Lehet, hogy két ellenállás közötti gyártás költségnél nincs nagy eltérés, de minél bonyolultabb valami annál kevésbé igaz ez.
Eleve a prémium kapacitív kijelzőn karcálló szuper vékony üveg van. Mit ne mondjak a rezisztiv műanyag felülete meg se közelíti költségekben azt és most még csak a fedő rétegnél járunk.
@glad az egyetlen: Nagyon nem akarod érteni. Az alap az volt, hogy prémium termékeket gyárt, mindig az adott csúcsot képviseli. Pedig nem.
A felhasználói élmény egy kis szeletét kiragadni, a többit pedig degradálni nem szép dolog.

Minden adott volt már akkor, mint írták, más gyártók is éppen készültek kijönni az ilyen jellegű készülékeikkel.
Forradalmit csak marketing és pr terén alkottak. Nem mondtam és nem is mondom, hogy rosszak a készülékeik. Csak túlértékeltek. Az a kevés(mai igényekhez mérten), amit tudnak, azt szépen hozzák, de ez csak a kötelező gyakorlat. A világ túlhaladt rajtuk. Ezt láthatod az elmúlt két-három évben, ahogyan próbálják kielégíteni a felhasználóik által is letagadott igényeket, próbálják alkalmazni a konkurensek ötleteit, mindezt úgy, hogy csak összeválogatják a komponenseket.
A szoftverfrissítési politikájukból nagyon jól látszik, hogy csak és kizárólag egy telefon és egy táblagép az, amire fejlesztenek. A régiek csonkolt funkcionalitást kapnak csak, ott már nem működik az optimalizáció valamiért. Szégyen lenne, ha ilyen körülmények között nem működnének szemre jól a készülékeik.

Mint már írtam az érdemük kimerül annyiban, hogy a consumer kategóriába bevezették az üzleti készülékeket. Cserébe nagyon egyszerűsítve kaja a felhasználó a számítástechnikát(ami nem mindig hátrány). A szoftveres optimalizáció ára pedig a személyre szabhatóság teljes hiánya. Azoknak, akiknek nem csak és kizárólag a képzelt görgetés simasága határozza meg a felhasználói élményt, azoknak ez édeskevés.
Lehet emlegetni, hogy csak kézbe veszed, és működik, de ez nem igaz. Nézz csak bele az ios beállításaiba. Hány szintet kell lemenned egy sima 3G kikapcsolásáért? Ez nem felhasználói élmény. Amennyiben mégis így lenne, akkor a legmenőbb játékok a fagolyó és a faék(mert, mint tudjuk, ez a legegyszerűbb gép) lennének.

Utoljára a plazmatévék gyártatása kapcsán folytam bele ilyen dolgokba. Az autóiparral kapcsolatban is van némi tapasztalatom költség oldalról is. Nem szeretnéd tudni, hogy egy egy termék gyártási költsége(nem anyag, hanem gyártási, amiben benne vannak a tervezett darabszámra leosztott fejlesztési-, és bérköltségek is, az alapanyag és az összeszerelési, gépsor költségeken kívül is) a bolti árak negyede körül mozog.
Gyártattunk navigációs készülékeket is, telefont, egyéb kütyüket. Tudom, milyen árakról beszélünk már ezres nagyságrendeknél is. Amennyiben egy 480x800-as szendvicset nézünk kapacití és rezisztív panelekben, ugyanolyan kijelzővel, háttérvilágítással és alap fedőréteggel, ugyanakkora méretben(fólia az akrillal szemben), akkor nagy tételeknél tíz-húsz centes árkülönbségekről van szó.
Akkor mégis miért nem ilyenek vannak a navigációs berendezésekben, autós fedélzeti egységekben? Nem a költség az oka, hanem a könnyebb kezelhetőség a tapadósabb, érzéketlenebbnek tűnő felület miatt. És itt a tűnőn van a hangsúly, mert egy minőségi rezisztív panel nagyon jó tud lenni. Persze itt nem a húszezres navik paneljeit kell érteni.
@glad az egyetlen:" és az utána jövő telók az iPhone (sikeréből) merítkeztek"

Igen, ez így van minden terméknél, egy kiugróan sikeres típus a termékkategóriát is sikeresebbé tudja tenni

"és azt koppintották.""

Ez továbbra se igaz, bármennyire próbálod kicsit finomítani az eredeti kijelentést. Amit ugy ahogy másolásnak lehet nevezni, az max egy gyártó pár készülékénél a dizájn egy rövid ideig, minden mást nem tudtak az iphone-ról másolni, hiszen nem abban jelent meg először.
@eßemfaßom meg áll:
Marhára nem próbálom finomítani állításomat és most jutottam el oda, hogy piszokul unom, hogy ismételni kell magam, mert kb 60 x leírtam már itt a vita folyamán: Az Apple nem technikában talált ki újat, hanem abban, ahogy a meglévő technikákat használta és újra gondolta. Ez a koncepció az, amit aztán koppintottak tőle. Jó példa a Gorilla üveg. A technika már több évtizede létezett és az Apple volt, az ami behozta az iparágba.

Fura hogy a koppintás tényét, van akinek még magyarázni kell. Az Apple fannál csak egy rosszabb létezik: az Appel antifan.
És mivel már (egy ideje) csak ismétlem magam, utoljára írtam.
@glad az egyetlen: "Ez a koncepció az, amit aztán koppintottak tőle."

Nem te konkrétan ezt írtad: " azóta is lényegében az egész okosteló piac iPhone-t másolja"

A koncepció meg az, hogy van egy miniszámítógép nagy kijelzővel amit tapizni lehet meg még telefonálni is tud, ezt viszont nem annyira köthető az apple nevéhez, nem is ezzel perli a konkurenciát, hanem lekerekitett sarokkal meg hasonló zseniális dizájnmegoldásokkal

"ó példa a Gorilla üveg. A technika már több évtizede létezett és az Apple volt, az ami behozta az iparágba."

Az iparágba a kapacitiv kijelzők elterjedése hozta be, rezisztivhez értelemszerűen nem lehett használni

"Az Apple fannál csak egy rosszabb létezik: az Appel antifan." de a legrosszabb a bármilyenfan aki nem hagyja magát a tényekkel összezavarni ha van egy tévedésekre megfelelően felépített koncepciója.
@eßemfaßom meg áll:
"...Az iparágba a kapacitiv kijelzők elterjedése hozta be, rezisztivhez értelemszerűen nem lehett használni..."

Jaj! Megfogadtam nem jövök vissza, de most adtál egy "magas labdát". Habár az ember szereti az ilyet kihasználni, még ezért nem jöttem volna vissza, mert totál mindegy neked a tények, de ezzel szöveggel (a fenti mondat fényében) még egy irdatlan öngólt is sikerült lőnöd:
"... a legrosszabb a bármilyenfan aki nem hagyja magát a tényekkel összezavarni ha van egy tévedésekre megfelelően felépített koncepciója. ..."

Akkor most jön egy jó lecke neked, ami tökéletes befejezése lesz a vitánknak. :)
Sikerült remekül bizonyítanod az alulinformáltságodat és inkompetenciádat ezzel a megszólalásoddal. Most normális esetben erre adnék egy forrást hogy miért is. Viszont ott van az a "arcoskodó" megjegyzésed ezért nem kapod meg tőlem. Most két választás áll előtted:
1, Utána jársz mért is mondtál hülyeséget. Előnye tanulsz ez által, ami nem árt ha már vitatkozol a témában. A hátránya hogy arc vesztéssel jár, hogy hülyeségeket beszéltél.
2, Nem jársz utána a dolognak. Ez esetben nem is tanulsz semmit, és még szembe is köpöd a nagy dumádat, amit itt levágtál.

Gratulálok, szép véget kerekítettél a vitának! :-D
Na most már tényleg utoljára....
@glad az egyetlen: Nincs igazad, nézz utána miért. (én is tudok igy érvelni, elég könnyű)
@kuki123: Az Apple sosem a hardver maitt lett az ami hanem a SOFTWER miatt, ezt könyörgöm sose felejtsük el.

Az Apple számítógépeken egy olyan operációs rendszer fut ami másutt nem és ami még mindig sokkal jobb mint a Windows, ez ilyen egyszerű ezért veszünk még ma is Mac-et. Ha Windows menne rajta francnak sem kéne, nekem sem. És persze káromkodunk az Apple néhány marhasága miatt... mert van nekik bőven

Mobilban is ez az erősségük, a különbség csak annyi hogy az Android mint mobil oprendszer (bár nem olyan jó mint az iOS) de sokkal jobb mint a Windows az asztali gépeken, és ez valóban nagy veszély az Apple számára és én is aggódom miattuk.

Jó lesz ha összeszedik magukat és csinálnak nagyobb mobilt, meg TV-t meg okoskarórát meg minden fenét, Már csak azért is kell hogy az Androidnak legyen egy komoly ellenfele és a Google se lustuljon el.

Bemutatkozás

„Amíg agyban nem adod fel, legyőzhetetlen vagy” – ez az elv vezérelt eddigi üzleti pályafutásom során, és igazsága többször is beigazolódott már. Szeretem a nem szokványos megoldásokat, mert az a tapasztalatom, hogy ha ezeket megfelelő időben és helyen alkalmazzuk, óriási előnyt jelenthet a versenyben, legyen szó az élet bármely területéről. Esetenként rendhagyó, de remélem, hasznosnak bizonyuló meglátásaimat írnám le e blogoldalon üzletről, sikerről, kudarcról, és persze szűkebb működési területemről, a távközlési iparról.

Takács Krisztián – cégépítő, távközlési szakértő, a Business Telecom Nyrt. vezérigazgatója

Legfrissebb hírek

Legutóbbi hozzászólások

Címkék

2012 (1) 3G (1) 4G (2) 4k (1) adatbiztonság (1) adatfelhő (1) adatforgalom (6) adatvédelem (3) adatvédelmi szabályozás (1) adatvesztés (1) Alan Mulally (1) Alibaba (1) alközpontok (1) alternatív távközlési szolgáltatók (2) amazon (1) amazon.com (1) Android (4) Angry Birds (1) Apple (10) applikáció (3) árfolyamesés (1) ARM (1) autó (1) Baidu (1) Bank of America (1) Barack Obama (1) Barclays (1) befektetők (2) BEREC (1) Bill Gates (1) Bizottság (1) Blackberry (5) BTel (1) BYOD (2) Capgemini (1) CEF (1) cégek (1) cégvezetés (1) célkitűzés (1) Cisco Systems (1) cloud (1) Consumer Electronics Show (2) D-Link (1) Dell (1) Deutsche Telekom (2) DigitalEurope (1) digitális (1) digitális átállás (1) dotkom buborék (2) DRAM (1) Edward Snowden (2) előfizetők (3) ENSZ (1) Ericsson (1) Eric Schmidt (1) értéklánc (1) EU (3) Eurobarometer (1) Európai (1) Európai Bizottság (11) Európai Unió (1) Facebook (11) Fairphone (1) Fed (1) fejlesztési ciklus (1) felhasználók (3) felhőalapú (1) felhőalapú játékok (1) felhő alapú adattárolás (2) felhő alapú számítástechnika (1) felmérés (1) fenntartható (1) France Telecom (2) Gartner (1) gazdasági növekedés (1) Google (15) Google PLay (1) GSMA (1) hackerek (1) hálózatfejlesztés (3) hálózati eszközök (2) hálózatmegosztás (1) hanghívások (3) Harvard Business Review (1) HTC (1) Hutchison (1) ICE (1) Infenion (1) infokommunikációs (1) informatikai szolgáltatások (1) infrastruktúra (1) Intel (1) internetes bűnözés (1) internetes védelem (1) iPhone (3) iPhone 5 (2) IT-szektor (3) játék (1) játékkonzolok (1) Jeff Bezos (2) jelátalakító (1) jogvita (2) kábelszolgáltatók (1) Kabel Deutschland (1) Karsten Nohl (1) kémszoftverek (1) Kim Dotcom (1) Kína (1) kiskereskedelmi láncok (1) kötvénykibocsátás (1) kötvénypiac (1) közösségi média (4) Kroes (1) LTE (2) LTE-hálózatok (1) LTE-technológia (1) Lumia (1) M2M (1) Macintosh (1) management by walking around (1) Mannesmann Mobilfunk (1) Mark Zuckerberg (2) McAfee (1) médiabox (1) Mercedes-Benz (1) Michael Dell (1) Microsoft (5) Mobidia (1) mobilcégek (1) Mobility Report (1) mobilkommunikáció (2) mobilpiac (1) mobilsszolgáltatók (1) mobilszolgáltatók (6) mobiltechnológia (1) mobiltelefon (4) mobil eszközök (1) mobil kommunikáció (1) mobil pénztárca (3) MVNO (1) nagyvállalat (1) Neelie Kroes (3) Netflix (1) NFC (1) nfc (1) Nokia (4) Nokia Siemens Networks (2) NSA (4) okostelefon (11) okostelefon-alkalmazás (2) okostelefon-alkalmazások (4) okostelefonok (17) oksotelefonok (1) operációs rendszer (2) optikai hálózatok (1) Orange (2) Ovum (1) PayPal (1) PC (1) pénzügyi szolgáltatások (1) pénzügyi válság (2) Philips (1) PIN-kód (1) portfolioblogger (82) POS-terminálok (1) PRISM (4) reklámbevételek (1) RIM (1) roaming (1) roaming-díjak (1) Rovio (1) Saas (1) Safe Harbor (1) Samsung (7) SAP (1) Satya Nadella (1) Siemens (1) SIM (2) SIM-kártya (1) Stephen Elop (2) Steve Ballmer (2) Steve Jobs (2) stratégia (1) stratégiai döntés (1) Streetspotr (1) szabadalmak (2) szatellites ineternet (1) szélessáv (2) szélessávú (2) szélessávú hálózatok (1) szélessávú lefedettség (1) szerver (2) szoftverek (1) szolgáltató (1) szolgáltatók (1) tablet (1) tabletek (1) tárolókapacitás (1) távközlési piac (2) távközlési szektor (1) távközlési szolgáltatók (6) technológia (5) Telefonica (1) telekom-szektor (1) telekommunikációs (1) televízió (1) Tencent (1) testen viselhető készülék (1) Time Warner (1) tőkepiac (1) tőkeszerkezet (1) tőzsde (1) Tumblr (1) Twitter (2) ügyfélkör (1) USA (2) üzleti terv (1) vállalatépítés (1) vállalati ügyfelek (1) vállalkozás (1) Verizon Wireless (3) Világbank (2) VISA (1) Vodafone (4) Washington Post (1) Windows (1) Windows Mobile (1) Windows Phone (1) Yahoo (1) YouGov (1) Youtube (2) Zuckerberg (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása