Gyomros a felhő alapú adattárolásnak

Cloud-Computing13.jpgA felhő alapú informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatos gyanakvás és bizalmatlanság már eddig is megfigyelhető volt, dacára azoknak a nyilvánvaló előnyöknek, amelyekkel ez a megoldás rendelkezik. Az Edward Snowden által kirobbantott amerikai megfigyelési botrány pedig úgy hat, mint olaj a tűzre, hiszen a cloud ellenzői most igazolva látják aggályaikat, és valószínűleg sok eddig ingadozó is „átigazol” a szkeptikusok táborába.

A felhő alapú adattárolást eddig jellemzően a nagyobb cégek kockáztatták  meg, miközben az európai  közepes- és kisvállalkozások a nagyarányú megtakarítási potenciál ellenére is inkább bizalmatlanok maradtak a külső, tőlük független szerverekkel szemben. A néhány hete kirobbant, és egyre jobban dagadó PRISM-botrány valószínűleg tovább ront majd ezen a helyzeten.

Miközben korábban lehetett arra hivatkozni, hogy a clouddal kapcsolatos tapasztalatok alapvetően pozitívak, és a céges félelmek többségére már létezik technikai megoldás, a megfigyelési botrány nyomán ezek az érvek hirtelen nagyon gyengének tűnnek. Hiszen hiába sorolják a szolgáltatók a különböző financiális és technikai előnyöket a potenciális ügyfeleknek, ha azok csak azt látják, hogy elveszíthetik az ellenőrzést „kiszervezett” adataik felett, amelyek között szabadon turkálhatnak a titkosszolgálatok különböző indokokra hivatkozva.

 És akkor itt van még az a speciális probléma is, hogy az IT-szektorban Európa erősen függ az USA-tól. Vagyis az amerikai cégek szolgáltatásai szinte megkerülhetetlenek, mert nincs életképes európai alternatívájuk, miközben az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vígan turkál az e cégekre bízott adatok között.

Nem véletlen, hogy az Európai Bizottságban nagyon sok szó esik az uniós informatikai iparág erősítéséről. Michel Barnier belső piacokért felelős biztos saját, európai számítógépes felhők létrehozását sürgette csütörtökön az Európai Parlamentben. Ahogy mondta: „Egy tanulsága bizonyosan van a megfigyelési botránynak, mégpedig az, hogy politikai akaratra van szükség a függetlenség megőrzése érdekében” . Előkerült természetesen az egységes európai digitális belső piacban rejlő gazdaságélénkítő potenciál örök témája is, meg persze hogy mindez hány új munkahelyet teremthet.


Úgy látszik, Brüsszel továbbra sem akarja tudomásul venni, hogy vannak problémák, amelyeket politikai parancsszóval nem lehet megoldani. Ilyen például az európai versenyképesség az IT-szektorban. Pedig számos olyan intő európai példa áll rendelkezésre az iparágból, amelyek megmutatják, hogy az állami kezdeményezés sokszor nem elég a piaci versenyben való helytálláshoz. Valószínűleg a hangzatos ígéretek és mesébe illő jövőképek felvázolása helyett a szabályozási környezet tényleges javításával tehetnék a legtöbbet az európai cégek érdekében.


A bejegyzés trackback címe:

https://arc-vonal.blog.hu/api/trackback/id/tr855395680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedig igazából ez csak a jéghegy egy pici csúcsocskája. A felhő alapú adattárolásnak nem az a veszélye, hogy az FBI, a KGB vagy a MOSZAD megszerzi Gipsz Jakabka számlázási adatait, hanem az hogy a JóskaPista Bt akinél a cég a számláit tartja ócsítva, lefuttat egy ügyes kis SQL scriptet amiből összehozza úgy 30-40 hasonló profilú Gipsz Jakabka Bt adatai alapján hogy honnan mit érdemes venni illetve kinek lehet esetleg eladni, és egy új, hasonló profilú cég ezeknek az adatoknak a birtokában simán letörli őket a piacról.
Egyáltalán nem lehetetlen a mostaninál sokkal megbízhatóbb cloud tárolás,
(pl kliens oldali titkosítás/dekódolás)
de az ilyesmiről nem szabad még beszélni sem, nemhogy megcsinálni,
mert az ilyen beszéd nem tetszik a Nagy Testvér Még Nagyobb Testvérének.
Ha egy megoldásnak csak pénzügyi előnye van, az a "megoldás" minden más tekintetben szar, ami végül az anyagi buktához is elvezet.

Ld. még közbeszerzés.
@bunkó:

Privát dolgokat nem tárolunk publikus helyen. Pont.
ez nem gyomros volt, hanem tarkólövés. a biztonsági problémákról már nagyon régen beszéltek az it portálokon, akinek ehhez snowden kellett, az megérdemli, hogy most úgy érezze magát, mint akit Muhammad Ali vágott gyomron.

Az amcsi törvények szövege nyilvános. Lehetett tudni, hogy a Patriot Act-nak ez lesz a következménye. Mire számított a sok hülye fehérorrú managga, hogyha amcsi törvény legálissá teszi a turkálást, nem fognak turkálni??? Ja, és tessék előkeresni, van egy doksi a neten, amiben leírják, hogy milyen tendereket, mekkora értékben happoltak el amcsi cégek másoktól. Nem, nyilván nem kémkedéssel, ahha.

A felhő másik közkedvelt hamis mítosza a megtakarítási potenciál. NINCS. egyes nagyon speciális esetben van értelme, de az ritka, mint az átlátható közbeszerzés.

Jó lenne végre, ha a cloudról olyanok nyilatkoznának, akik tudnak számolni, nem pedig olyanok, akiknek személyes érdeke eladni cloud szolgáltatásokat.
Már a megjelenése pillanatában, sokévvel ezelott, legalábbis, amikor én hallottam róla, nem értettem, hogy bármilyen kicsit is fontosabb adatot, hogy a rákba lehet önként felhosíteni? Hozzáférés/elérés biztonsága? Csak egy banális: elmegy a net?
Régebben próbálkozott a Novell a netpc-vel, az is egy halvaszületett ötlet volt, mint ez a felho cucc. Fészbúkos szarságokra, adott célközönséget feltételezve (...) tökéletes, de bárminemu céges adatot felhosíteni?! Jó buli ;)
Aki most döbbent rá, hogy az NSA megfigyeli az említett dolgokat, az valami kő alatt élt eddig? És nem csak az NSA, hanem minden ország hasonló szervezete, már amennyire a technikai lehetőségeik engedik. Az NSA-nek (meg a többinek) az a fő tevékenysége, hogy megfigyelje az internetet (lehetőleg minél nagyobb részét), lehalgassa a telefonokat, ennélfogva megfigyel és lehallgat. Mindent. Sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy a Goggle-t, Facebookot, a vkontakte.ru-t stb eleve olyan céllal (is) hozták létre, azért kapnak támogatásokat, adókedvezményeket, hogy minél több ember használja és megfigyelhetővé váljanak. Mondjuk engem ez nem zavar, felőlem nézegethetik a méljeimet.
"Úgy látszik, Brüsszel továbbra sem akarja tudomásul venni, hogy vannak problémák, amelyeket politikai parancsszóval nem lehet megoldani.": de, a versenyképességet alapvetően javítaná egy-két politikai parancsszó. Például hogy leszokunk végre az amcsi it cégek indokolatlan támogatásáról, nem csak azért, mert biztonsági probléma (ja, az a hír megvan, hogy a microsoft előbb adja át a felismert biztonsági problémák leírását a titkosszolgálatoknak, és csak jóval utána adja ki a javítást, hogy az amcsik be tudjanak törni mások gépére?
hup.hu/cikkek/20130615/szoftvereiben_talalhato_sebezhetosegek_reszleteit_osztja_meg_a_microsoft_az_usa_kormanyzati
blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2013/06/how-can-any-company-ever-trust-microsoft-again/index.htm )

ezeknek fizetitek a licenszdíjakat. csak annyit kellene tenni az eu-nak, hogy kihirdeti, ezentúl a hivatali kommunikáció valódi nyílt szabványokon zajlik. (ide nem értve az ms által kilóra megvett szabványosítási testületek által szabványosított nem nyílt, nem szabvány ms lomokat). rögtön lenne versenyképesség itthon is.
@bunkó: Gyakorlatban is letezik. Mint pl a Microsoft Azure-nal vannak az europai adatok nem hagyjak el Europat es az adatok fizikai helye (melyik server tarolja melyik ceg adatat) nem kideritheto alapbol. Erre epetihetsz amit meg akarsz.
@vasgyuszi: úgy, hogy vannak olyan mutatószámok, amiket egy tőzsdei cégnél fontosabbnak vesz a nagyonnagy főnök, mint az it belső piszlicsáré ügyeit. Például az it üzemeltetés költségnemei fontosabbak, mint a minősége, ezért virágzott az outsourcing, ahol nem érdekelte őket, milyen áron, de kiszerveztek mindent. Mert ettől javult a cégen belül az egy főre eső bevétel meg az egy főre eső nyereség mutató, ami fontosabb a fehér orrú managgáknak, mint a józan ész.
@vasgyuszi:
Én sem értettem, azóta tanultam közgázt, azon belül pénzügyeket is, és mára értem, hogy ez elsősorban a cégek menedzsmentjének érdeke, mert néhány fontos mutatót javítani lehet, ha kiszervezik az IT infrastruktúrát. Azzal ugyanis hogy az infrastruktúra nem a kezükben van, a mérlegükben lévő összes eszközt csökkenteni lehet, ezzel az eszközarányos nyereséget javítani lehet, akkor is ha egyébként hosszútávon a saját infrastruktúra olcsóbban jön ki, de a menedzsmentnek alapvetően nem a hosszútávú fejlődés az érdeke, hanem az, hogy mennyi prémiumot kap, mire a hosszútávú hatások kijönnek, már rég más menedzsment lesz.
Az amerikai központokba kötött külső szervereken való adattárolás parttalan nagy lehetőséget kínál az államilag szervezett ipari kémkedésre, aminak a gondolatával már eddig is együtt kellett élni. Ugyanakkor áírja az évtizedek (évszázadok) óta jól működő "brain drain" módszertanát. Minek Amerikába csábítani a világ turbó elméiet, ha egyszerűen el lehet lopni a teljesítményüket?

A népnek majd csinálnak egypár James Bond filmet, hadd higyék hogy ez még mindig úgy működik, amikor már régen nem
@nemsirunk:
"nem csak az NSA, hanem minden ország hasonló szervezete, már amennyire a technikai lehetőségeik engedik"

Mit gondolsz, miért indult be a végesincs rinyálás, amikor a magyar kormány bejelentette hogy állami mobilcéget alapít? Jelenleg az összes mobiltársaság 100% külföldi tulajdonú Magyarországon, ami még a szomszéd országok között is ritkaság

Gyanítom hogy itt nem csak tisztán üzleti érdekekről van szó. Bármikor bármit le tudnak hallgatni bárkinél, legyen akár miniszterelnök, miközben persze azt hitetik el a világgal, hogy fordítva megy a dolog
Normális ember az adatait otthon tárolja, nem felhőkben.
"Bármikor bármit le tudnak hallgatni bárkinél, legyen akár miniszterelnök, miközben persze azt hitetik el a világgal, hogy fordítva megy a dolog"

Az amerikaiak valoban latjak a teljes magyar net forgalmat. Viszont a miniszterelnok beszelgeteseit nem, mert a titkositas nem ujkeletu dolog. A masik fele meg az, hogy az amerikai lehallgato rendszer miatt beepitett amerikai szerverekre telepitett hatso kapukon nem csak az amerikaiak jarnak be, hanem pl. a kinaiak, az iraniak, az osszes anonymous es a fel eu is. Igy gyakorlatilag az amerikaiak sajat maguk telepitetettek egy olyan rendszert, amit az ellenuk folyo ipari kemkedesre szokas manapsag felhasznalni. Ez gyakorlatilag ongol, csak meg nem esett le nekik...
pár hónapja volt egy konferencia, ott egy szakértő szerint a felhő után a vállalati IT kiszervezése a jövő, merhogy az is csak költségnövelő... az NSA helyében alapítanék pár fedőcéget ilyen célra és hírdetném magamat keményen. bár szerintem már régen megtették...

titkosítás: lehet akármilyen titkosítása pl. budapesten a parlamentnek vagy a képviselői irodaháznak, ha egy pendrive-on azt hozok ki-be, amit akarok...
Az EU állami felhője mint megoldás, te jó ég. Inkább áruljunk cseresznyét Nikaraguában.
@nemsirunk: "Aki most döbbent rá, hogy az NSA megfigyeli az említett dolgokat, az valami kő alatt élt eddig?"
Nem, laki kicsit is otthon van a témában, az már sejtette ezt, csak egzakt bizonyíték nem volt. Viszont volt egy réteg, aki váltig állította, hogy ez hülyeség és összeesküvés-elmélet.

"minden ország hasonló szervezete, már amennyire a technikai lehetőségeik engedik"
Ja, mindenki csinálja, csak kár, hogy az emberek által használt TOP 10 rendszerből 9 (de lehet, hogy 11:) ) amerikai központú, és ezért az amerikai hatóságok felségterülete.

"Az NSA-nek (meg a többinek) az a fő tevékenysége, hogy megfigyelje az internetet (lehetőleg minél nagyobb részét), lehalgassa a telefonokat, ennélfogva megfigyel és lehallgat. Mindent. Sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy a Goggle-t, Facebookot, a vkontakte.ru-t stb eleve olyan céllal (is) hozták létre, azért kapnak támogatásokat, adókedvezményeket, hogy minél több ember használja és megfigyelhetővé váljanak. Mondjuk engem ez nem zavar, felőlem nézegethetik a méljeimet. "
És mi van a szabadsággal, meg a demokráciával?

Az ügy pikantériája, hogy liberális körökben néhány évente újra meg újra felmerül, hogy a fidesz elrakja az oldalára látogató felhasználók adatait (szegénykém ezt abból állapította meg, hogy a fidesz.hu cooki-t helyez el a gépen... :) ). Persze rögtön kiderül, hogy ilyen csak a legsötétebb diktatúrákban van, és az ilyen szintű privát szféra megsértése nem maradhat büntetlenül.

De az, hogy olvassák a mailjeidet, monitorozzák a facebook tevékenységedet (nem csak az üzeneteidet olvassák, hanem azt is, hogy kikkel barátkozol, milyen politikai csoportosulás oldalait követed, mi a véleményed a világ dolgairól, stb stb), az nem zavar. Érdekes... :D
Na ennyi hülyeséget már régen olvastam.

Először is, attól, hogy most van PRISM, meg hogy a nagy cégek kerültek célkeresztbe, még nem jelenti azt, hogy a megfelelő szervek nem csinálták _ugyanezt_ még bármilyen felhőnek nevezett technológia megjelenése előtt. A PRISM nem azért ekkora szám, mert kiderült, hogy az amcsik lehallgatnak, hanem azért nagy szám, mert az amcsik rájöttek, hogy a saját kormányuk hallgatja le őket.

Másrészt a titkosítással még lehetnek problémák nagyüzemi szinten, de egy csomó dolgot meg lehet oldani (magyarok fejlesztik: tresorit.com/, jó matek van mögötte), és nem az NSA-nek sincs akkora apparátusa, amivel jól összerakott kriptót meg tudnak törni.

Aztán ott vannak a hátsó kapuk, meg a bugok meg a bugnak látszó hátsó kapuk. Ezek viszont nem csak a felhő szolgáltatóknál vannak jelen, hanem _mindenhol_, így ha nem a Google-hez mennek be így, akkor bemennek a te cégedhez (utóbbi valószínű egyszerűbb egyébként).

Egyszóval én nem vagyok a felhő alapú technológiák nagy támogatója, de aki a PRISM miatt tántorodik el a témától, az jó eséllyel eleve nem értette, hogy miről van itt szó.
@buherator: "és nem az NSA-nek sincs akkora apparátusa, amivel jól összerakott kriptót meg tudnak törni."

De van, a kriptografiaban evtizedekkel az egyetemi es ipari kutatasok elott jarhatnak. A jelenlegi ipari szabvanyokat tuti meg tudjak torni normalis ido alatt, hiszen ha nem igy lenne, nem lehetne exportalni ezeket az USAbol nemzetbiztonsagi okok miatt.
@xylon: Ez már nálam a konteó kategória. Ezeket az algoritmusokat nagyon sokan tanulmányozzák, sokszor ex- vagy jövőbeni titkosszolgák, és senkinek nem érdeke, hogy backdoor legyen a rendszerben, mert azt a kínaiak fogják először megtalálni. Ha nincs backdoor, akkor a kulcshosszak növelésével elég jól el lehet lenni.

Azt tudom elképzelni, hogy van valahol egy viszonylag nagy bitszámú kvantumszámítógép, de azzal sem lehet mindent kinyitni.

És végül, de nem utolsó sorban, minek vesződni a kriptográfiával, amikor egy böngésző hibával ott lehetsz a világ számítógépeinek jelentős részén?
nincs internet, hopp, akkor a nagyi most nem nézi meg a nyaraláson készült fotókat
feltörték a felhőmet, hopp, minden személyes adatomat letöltötték
nincs internet, hopp, akkor most nem tudom elérni a szakdolgozat.doc-ot

nevetséges elképzelés az egész, aki felhőben tárolja az adatait, az eredendően egy idióta.
@zengjen a dalunk fajtárs: Ha lesz egy magyar tulajdonú mobilcég, az sem fogja megakadályozni a megfigyeléseket, mert az általuk használt HW-ek és SW-ek kivétel nélkül mind külföldi nagy cégek termékei lesznek, melyekbe valószínűleg gyárilag beépítik már az ilyesmit. Az pedig lehetetlen, hogy most egy tutira megbízható (van ilyen?) saját cég egyszer csak kifejleszt és legyárt egy teljes telkó rendszert.
@Vigyázz autókihajtás!:
Szerintem most sincs egzakt bizonyíték, csak egy fickó állított valamit. Csak azért hihető, mert épeszű ember eddig sem gondolta másként.

"Ja, mindenki csinálja, csak kár, hogy az emberek által használt TOP 10 rendszerből 9 (de lehet, hogy 11:) ) amerikai központú, és ezért az amerikai hatóságok felségterülete. "
Ez miért kár? Ha más ország csinálná (illetve csinálja), az miért jobb?

"És mi van a szabadsággal, meg a demokráciával?"
Szabadság meg demokrácia nem attól lesz, hogy nem hallgatnak le. A rendőrség és a különböző szolgálatok simán részei a demokráciának, csak a működésük szabályozása nem mindegy.

"szegénykém ezt abból állapította meg, hogy a fidesz.hu cooki-t helyez el a gépen"
Ezt mostanában pont fideszék reklamálták az Együtt14 oldala miatt.... :) A Heti Válasz szerint "a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít," :) A sötétek a sütiket nevezték így..

Az nagyon nem mindegy, hogy kik olvassák a méljeimet! Ha a CIA vagy az NSA, akkor váljék egészségükre, el sem tudom képzelni hogy nekik bármiféle hasznos infót jelentsen. A szomszédom vagy a főnököm viszont már ne olvassa, mert ők esetleg visszaélhetnek vele (bár ez sem túl valószínű).
@nemsirunk:
Komolyan gondolod hogy a hardwear kémkedik ipari titkok után? Hogy robotok figyelnek meg másokat? Szerintem inkább erre specializálódott ügynökségek, akik mögött a mai világban leginkább gazdasági érdekeltség áll. Ha már nem tudják eltaposni a versenytársat, akkor legalább megpróbálják elszedni a gyártási, kereskedelmi titkait, vagy szétzilálni a rendszerét, amihez megintcsak jól jönnek a belső információk

Aki persze jelentéktelen személy bármiféle kellemetlen ambíciók nélkül, arra nem igazán kíváncsi senki, még ezenn a fórumun se nagyon. De azért megkérdem, hogy szerinted milyen célból hallgatta le a NSA az EU tisztségviselők adatforgalmát (telefon, számítógép)? Meg akarta tudni mikor van a születésnapjuk?
Ezek a nagy telkó cuccok elég zárt rendszerek, speciális HW és SW elemekkel, melyekben a gyártó simán ki tud alakítani publikusan nem dokumentált részeket monitoring célokra. Ez nem azt jelenti, hogy robotok kémkednek, hanem ezek csak eszközök az említett ügynökségek kezében. Például a Huawei katonai múltja és Kínában betöltött szerepe alapján én elég valószínűnek tartom, hogy ilyen irányban is fejlesztik a dolgaikat. Meg persze a többi gyártó is. Egyszerűen képtelenség vásárlás előtt ennyire aprólékosan átnézni egy ilyen rendszert, ráadásul a későbbi SW-HW upgrade-ket is.

Én magam valóban jelentéktelen személy vagyok, csakúgy mint te, meg bárki itt a fórumokon, úgyhogy tőlünk nem fognak értékes információkhoz jutni, legfeljebb egy nagy tömeg részeként, statisztikai adatként. Az Eu tisztségviselők kezén viszont áthaladhattak értékes dokumentumok, melyekre utalhattak a levelezésükben, szóval őket van értelme megfigyelni külön is. És nincs kétségem afelől sem, hogy az EU (és a tagországok külün-külön) is folytatnak megfigyeléseket.
@nemsirunk: ennek az automatikus tomeges lehallgatasnak az a baja hogy a gyanusitottak koret automatikusan szurik ki a teljes populaciobol, aztan ha veletlenul rakerulsz valami hibaszazaleknak koszonhetoen es radallnak mint potencialis gyanusitott es veletlenul van valami huszadrangu gyanus kapcsolatod pikk-pakk rakerulsz a no-fly-listre vagy ugrik a melod es nezelodhetsz. Pont ezert kell megalapozott (biro altal elismert) gyanu a nyomozasok elinditasaert hogy a fenti eset ne, vagy minnel ritkabban tortenhessen meg.

A HW-SW vonalon meg lehet nyiltforraskodu programokat hasznalni es akkor kisebb az eselye hogy valamit belemokol a gyarto. Bar ahogy hallottam az amiknak ez se eleg es par strategiai helyre nem lehet nem amerikai gyartasu eszkozt telepiteni.
@nemsirunk: nem csak annyi van, hogy egy fickó állított valamit, olyan is van, hogy hivatalos microsoftos ember hivatalosan elismerte a disznóságokat.

@xylon: én azt kizártnak tartom, hogy pl. az rsa alapját képező dolgokat megtörték volna és nincs róla hír. Ott könyörögnek a felfedező matematikusnak, hogy ne írja meg, ne akarjon érte nobel díjnak megfelelő elismerést, inkább megmutatjuk a roswell-i ufót, csak ne tegye közzé? ahha.

azt pedig, hogy a szabványos titkosítási technikákat megtörték volna, azért nem hiszem, mert eredetileg is úgy terveztették meg, hogy az nsa irányából tört legyen. már nem volt mit megtörni, mire átment a szabványosításon.

abban pedig biztos vagyok, hogy az usákok nem hallgatják le maradéktalanul a teljes netet. azt észrevettem volna.
@Ensiada Arkoveitie: Köszönöm a választ!
Sajnos agyrém, amit írsz, mégha így is van, de nekem, mint mérnöknek, az égnek áll a maradék hajam is ;)
@Bambano: Köszi neked is, hogy részletes válasszal tiszteltél meg.

Ja-ja, a jó kis outsourcing :)))
Még 2004-2005-ben volt egy projektem a Diehl Avionik-nál, ami abból állt, hogy az indusok által elvézgett unit teszteket ellenoriztük, mert sajnos volt mit. Hibás tesztek és duplán számolt hibák tömkelege, pongyola munka. A cég olyan szinten ráfizetett, hogy ihajj. Volt ugye a menedzsek(ek) elég rendszeres indiai látogatása, hogy egyáltalán menjen a munka, meg voltunk mi, akik, mint alvállakozók (T-Systems) a Diehl-nek bedolgozva zsíros helyi (német) órabérért ellenoriztük a rendkívul sikeres outsourcing eredményét. Szerintem ott egy pár menedzser egy életre megtanulta a leckét...
@xylon: Nyílt forráskódú programokat legfeljebb amatőr szinten lehet használni. A szolgáltatók által üzemeltetett nagy rendszerek kivétel nélkül mind a gyártó saját egyedi SW-ét használják, zárt rendszerek, a gyártón kívül senki sem képes teljeskörűen átlátni őket. A HW-en is csak a gyártó belső jelölései vannak, kívülről csak egy tok látszik millió kivezetéssel, de semmilyen katalógusban nem találod meg azt az alkatrészt, nem tudod megmondani, hogy mi folyik belül.

Bemutatkozás

„Amíg agyban nem adod fel, legyőzhetetlen vagy” – ez az elv vezérelt eddigi üzleti pályafutásom során, és igazsága többször is beigazolódott már. Szeretem a nem szokványos megoldásokat, mert az a tapasztalatom, hogy ha ezeket megfelelő időben és helyen alkalmazzuk, óriási előnyt jelenthet a versenyben, legyen szó az élet bármely területéről. Esetenként rendhagyó, de remélem, hasznosnak bizonyuló meglátásaimat írnám le e blogoldalon üzletről, sikerről, kudarcról, és persze szűkebb működési területemről, a távközlési iparról.

Takács Krisztián – cégépítő, távközlési szakértő, a Business Telecom Nyrt. vezérigazgatója

Legfrissebb hírek

Legutóbbi hozzászólások

Címkék

2012 (1) 3G (1) 4G (2) 4k (1) adatbiztonság (1) adatfelhő (1) adatforgalom (6) adatvédelem (3) adatvédelmi szabályozás (1) adatvesztés (1) Alan Mulally (1) Alibaba (1) alközpontok (1) alternatív távközlési szolgáltatók (2) amazon (1) amazon.com (1) Android (4) Angry Birds (1) Apple (10) applikáció (3) árfolyamesés (1) ARM (1) autó (1) Baidu (1) Bank of America (1) Barack Obama (1) Barclays (1) befektetők (2) BEREC (1) Bill Gates (1) Bizottság (1) Blackberry (5) BTel (1) BYOD (2) Capgemini (1) CEF (1) cégek (1) cégvezetés (1) célkitűzés (1) Cisco Systems (1) cloud (1) Consumer Electronics Show (2) D-Link (1) Dell (1) Deutsche Telekom (2) DigitalEurope (1) digitális (1) digitális átállás (1) dotkom buborék (2) DRAM (1) Edward Snowden (2) előfizetők (3) ENSZ (1) Ericsson (1) Eric Schmidt (1) értéklánc (1) EU (3) Eurobarometer (1) Európai (1) Európai Bizottság (11) Európai Unió (1) Facebook (11) Fairphone (1) Fed (1) fejlesztési ciklus (1) felhasználók (3) felhőalapú (1) felhőalapú játékok (1) felhő alapú adattárolás (2) felhő alapú számítástechnika (1) felmérés (1) fenntartható (1) France Telecom (2) Gartner (1) gazdasági növekedés (1) Google (15) Google PLay (1) GSMA (1) hackerek (1) hálózatfejlesztés (3) hálózati eszközök (2) hálózatmegosztás (1) hanghívások (3) Harvard Business Review (1) HTC (1) Hutchison (1) ICE (1) Infenion (1) infokommunikációs (1) informatikai szolgáltatások (1) infrastruktúra (1) Intel (1) internetes bűnözés (1) internetes védelem (1) iPhone (3) iPhone 5 (2) IT-szektor (3) játék (1) játékkonzolok (1) Jeff Bezos (2) jelátalakító (1) jogvita (2) kábelszolgáltatók (1) Kabel Deutschland (1) Karsten Nohl (1) kémszoftverek (1) Kim Dotcom (1) Kína (1) kiskereskedelmi láncok (1) kötvénykibocsátás (1) kötvénypiac (1) közösségi média (4) Kroes (1) LTE (2) LTE-hálózatok (1) LTE-technológia (1) Lumia (1) M2M (1) Macintosh (1) management by walking around (1) Mannesmann Mobilfunk (1) Mark Zuckerberg (2) McAfee (1) médiabox (1) Mercedes-Benz (1) Michael Dell (1) Microsoft (5) Mobidia (1) mobilcégek (1) Mobility Report (1) mobilkommunikáció (2) mobilpiac (1) mobilsszolgáltatók (1) mobilszolgáltatók (6) mobiltechnológia (1) mobiltelefon (4) mobil eszközök (1) mobil kommunikáció (1) mobil pénztárca (3) MVNO (1) nagyvállalat (1) Neelie Kroes (3) Netflix (1) NFC (1) nfc (1) Nokia (4) Nokia Siemens Networks (2) NSA (4) okostelefon (11) okostelefon-alkalmazás (2) okostelefon-alkalmazások (4) okostelefonok (17) oksotelefonok (1) operációs rendszer (2) optikai hálózatok (1) Orange (2) Ovum (1) PayPal (1) PC (1) pénzügyi szolgáltatások (1) pénzügyi válság (2) Philips (1) PIN-kód (1) portfolioblogger (82) POS-terminálok (1) PRISM (4) reklámbevételek (1) RIM (1) roaming (1) roaming-díjak (1) Rovio (1) Saas (1) Safe Harbor (1) Samsung (7) SAP (1) Satya Nadella (1) Siemens (1) SIM (2) SIM-kártya (1) Stephen Elop (2) Steve Ballmer (2) Steve Jobs (2) stratégia (1) stratégiai döntés (1) Streetspotr (1) szabadalmak (2) szatellites ineternet (1) szélessáv (2) szélessávú (2) szélessávú hálózatok (1) szélessávú lefedettség (1) szerver (2) szoftverek (1) szolgáltató (1) szolgáltatók (1) tablet (1) tabletek (1) tárolókapacitás (1) távközlési piac (2) távközlési szektor (1) távközlési szolgáltatók (6) technológia (5) Telefonica (1) telekom-szektor (1) telekommunikációs (1) televízió (1) Tencent (1) testen viselhető készülék (1) Time Warner (1) tőkepiac (1) tőkeszerkezet (1) tőzsde (1) Tumblr (1) Twitter (2) ügyfélkör (1) USA (2) üzleti terv (1) vállalatépítés (1) vállalati ügyfelek (1) vállalkozás (1) Verizon Wireless (3) Világbank (2) VISA (1) Vodafone (4) Washington Post (1) Windows (1) Windows Mobile (1) Windows Phone (1) Yahoo (1) YouGov (1) Youtube (2) Zuckerberg (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása