Hamarosan a felhők jelenthetik a biztonságot

cloud-security.jpgIronikus fordulat lehet, hogy éppen a mostanában dúló amerikai megfigyelési botrány adhat lökést a felhő alapú adattárolás terjedésének, miközben korábban éppen miatta nőtt a bizalmatlanság a külső adatbázisokkal szemben a cégek részéről. Most viszont több szakember hangsúlyozza, hogy a kihelyezett adatok nagyobb biztonságban lehetnek. Úgy tűnik, a házon belüli adattárolás nemsokára alulmarad a felhő alapúval szemben a biztonság tekintetében.

A felhő alapú szolgáltatást, ugyan egyre több cég veszi igénybe, sokan továbbra is gyanakvással kezelik. Egyes előrejelzések szerint ugyanakkor 2015-re már a vállalatok 10 százaléka fogja adatait felhőalapú rendszereken tárolni. A felhő alapú szolgáltatást végző cég nem csupán tárhelyet, de egyben védelmet is nyújt adataink számára. Ugyanis az, hogy biztonságban tudja a rá bízott adatokat, az ő saját érdeke is, ugyanis ezáltal képes versenyképes maradni. Így nem csak a munkahelyi szerverek, de lényegében a biztonsági programok is a konkurenciáinak tekinthetők. Így a sem meglepő, hogy a szolgáltatók egyre több lehetőséget fognak nyújtani az adatok kezelésére, például a külső szerveren való adattitkosítást. És minden bizonnyal ez lesz a felhő alapú szolgáltatások elterjedésének kulcsa.

Az igények egyértelműen afelé irányulnak, hogy az adatok bárhonnan, bármikor elérhetők legyenek. Ez a tendencia – ahogy ezt a különböző tabletek, okostelefonok és testen viselhető szerkezetek eladási számai is mutatják. Viszont ahhoz, hogy céges szinten is el tudjon terjedni az új adattárolási mód, a biztonság kérdését is egyértelművé kell tenni.

Manapság az adathordozók és -támadók közti háborúban a „jó oldal” lépéshátrányban van. A védelmi rendszerek mechanizmusa a korábbi támadások jellegére reagálva épül fel. Ami azt jelenti, hogy az újabb támadásra újabb védelmi rendszerrel kell reagálni. Ez pedig a cégek számára gyakran megoldhatatlan. Egyrészt folyamatosan sok pénzt emészt fel, másrészt pedig nem mindig van meg hozzá a szükséges szakértelem. Ezekre a problémákra például tökéletes megoldás lehet egy külső, biztonsági szoftverrel felszerelt, ellenőrzött szerver. Nem igényel nagy kiadásokat, és az adatbiztonsági intézkedéseket is egy hozzáértő szakember végzi.

A másik probléma az adattárolás struktúrájában keresendő. Egy nagyobb céges hálózat esetében az egyes védelmi programok el vannak szigetelve egymástól, és nincs köztük kommunikáció, ami azt jelenti, hogy különböző naplófájlokat generálnak, aminek az áttekintése, ellenőrzése és összeegyeztetése időigényes és bonyolult feladat lehet. Így a célzott támadások megtalálása és kivédése vagy utógondozása akár hetekbe vagy hónapokba is telhet. Ennél hatékonyabb és gyorsabb megoldás lehet egy komplex felhő alapú rendszer, amely a támadásokra rövid időn belül reagálni tud.

A felhő szolgáltatás szélesebb körű elterjedéséhez ugyanakkor nem elegendők az üzemeltetők biztonságtechnikai és infokommunikációs fejlesztései. Szükség van a bizalomra is: néha a másik fél jobban tud vigyázni az adatainkra, mint mi magunk. Még ha ez elsőre kissé furán is hangzik.


A bejegyzés trackback címe:

https://arc-vonal.blog.hu/api/trackback/id/tr265626822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez olyan kamu, mintha az Alkotmányvédelmi Hivatal (vagy mi az aktuális neve) munkatársa írta volna.
A felhőszolgáltatók nagy része az USÁban van, direktben bekötve az NSA-hoz. A felhőszolgáltató nemhogy megvédi, hanem kifejezetten kiadja adatainkat. Ezért is gázos, amikor egynémely magyar önkormányzat villog vele, hogy náluk mennyire elektronizált az ügykezelés, hogy mondjuk GoogleDocs-ban kezelik a szociális segélyért jelentkező magyar állampolgárok személyes adatait.
Az állami szerveknek felhőszolgáltatás esetén elég egyetlen cég torkára tenni a kést az adatok átadásáért, és innen kb. szabad a bejárásuk. Hagyományos felállásban meg mondjuk fizikailag be kell jutniuk a cég irodájába, ami bírói házkutatási végzést feltételez.

A külső támadóval szembeni védettség sem lesz önmagában jobb a felhőtől. Ha én felhőben futtatom az évekkel ezelőtti MySQL-t és PHP-t, a támadó ugyanúgy bemászik a virtuális gépemre, mint ha a pincémben állna a vas.
A bármikor, bárhonnan elérhető adatokra hivatkozni az internet korában... hát, némileg megmosolyogtató. Akinek a szerverét nem érik el bármikor, bárhonnan kellő sávszélességgel, az váltson szerverhotelt.
Az én vasam tudom, hogy mennyire van biztonságban fizikailag - de gikszerek ugyanúgy előfordulhatnak a felhővel is, mint amikor pl. a Verizont árasztotta el a víz.
Mindez másodikra is furán hangzik. :(
Én a letorrentezett zenei fájlaim egy részét tartom felhőben.
@OkoskaTo:rp: Ott a pont. Mintha a cikk nem is az elmúlt hónapokban kiderült tények után íródott volna. Kezdve Snowdentől, az RSA algoritmus tudatos gyengítéséig.
@OkoskaTo:rp:
"A felhőszolgáltatók nagy része az USÁban van, direktben bekötve az NSA-hoz. A felhőszolgáltató nemhogy megvédi, hanem kifejezetten kiadja adatainkat. "
Ott a pont. Bármit is tárolok a gépemen kívül az, csakis titkosított fájl lehet. Erős titkosítással. Amerikai területen levő cég felejtős, ott max. a lekvároskenyér-receptjeimet tárolnám. Ugyanez érvényes Oroszországra és a nyugati országokra. Talán Új-Zéland, Izland, meg a volt keleti blokk szolgáltatói lehetnek még alkalmasak a feladatra. Persze nem azért mert olyan megbízhatók, csak nekik talán még nincs meg a megfelelő mennyiségű és minőségű technikájuk, hogy tömeges megfigyeléssel szórakozzanak.
A zIndexen amúgy mostanában többször jelent meg cikk, amely egyik utolsó mentsvárként a PGP-t ajánlja, ha titkosítani akarsz valamit. Hogy őszinte legyek, bennük se nagyon bíznék, tekintve, hogy magáncég zárt forráskódú programmal. Nagyon csodálkoznék, ha őket "elfelejtette" volna megkörnyékezni az NSA. Szóval csak óvatosan a PGP-vel. Ezekre tessék rákeresni: TOR, Truecrypt, Freenet és társai. Kezdetnek megteszi.
Mér' nem látom a - reklámot jelentő - ikszet a post végéről?

Ez biztosan komoly írás, mert viccnek durva lenne...

Ha már egy átlagembernek is világos, hogy a cloud-storage egyenes út az üzelti titkok ( meg konrétan minden ott tárolt adat, akár K+F is ) amerikába szivárogtatásával ( mert ugye az adatbiztonság miatt replikálni kell monden kontinensre az adatokat... ) akkor milyen vonatkozásban lehet biztonságról beszélni?

Most kéretik meglepődni: semmilyenben.

Szerintem kedves posztoló, maradj a vállalatvezetésnél, és az adatbiztonsági kérdést meg hagyd meg az IT ( biztonságtechnikai ) szakembereknek. Lehet egy-két file&print szerveren spórolni, de meglesznek a következményei, affelől senkinek ne legyenek kétségei. Ennek a cloud storage lufinak se adok többet, mint pár év és szépen durran. Már repedezik lásd. Snowden ügy.
Amit egynél több ember tud, az nem titok.
Ha egy megbízható rendszergizda kezeli a felhőmet, akkor mi is az a kőkemény védelmi vonal? Mindenki megvehető. A megbízható rendszergizda is. Csak tudni kell a fizetség nagyságát vagy formáját. Manapság pármillió USD/EUR/akármi bőven elég, hogy valaki kiadjon mindent. Vagy csak egy kés a házastárs/gyerek/más rokon nyakán.
A magyar fizetések mellett ehhez akár párezer EUR is bőven elég lehet. Mondjuk egy németországi segédmunkás éves bére?

Egy helyen lenne biztonságban: Észak-Koreában. De csak, mert nem lehet elérni semmit sehonnan. Bár erre se vennék mérget.
felhő? rossz ötlet. ha valakinek minden áron az kell, hogy a saját adatait elérje mindenhol, az telepítsen a gépére megfelelő szerverszoftvereket.

Bemutatkozás

„Amíg agyban nem adod fel, legyőzhetetlen vagy” – ez az elv vezérelt eddigi üzleti pályafutásom során, és igazsága többször is beigazolódott már. Szeretem a nem szokványos megoldásokat, mert az a tapasztalatom, hogy ha ezeket megfelelő időben és helyen alkalmazzuk, óriási előnyt jelenthet a versenyben, legyen szó az élet bármely területéről. Esetenként rendhagyó, de remélem, hasznosnak bizonyuló meglátásaimat írnám le e blogoldalon üzletről, sikerről, kudarcról, és persze szűkebb működési területemről, a távközlési iparról.

Takács Krisztián – cégépítő, távközlési szakértő, a Business Telecom Nyrt. vezérigazgatója

Legfrissebb hírek

Legutóbbi hozzászólások

Címkék

2012 (1) 3G (1) 4G (2) 4k (1) adatbiztonság (1) adatfelhő (1) adatforgalom (6) adatvédelem (3) adatvédelmi szabályozás (1) adatvesztés (1) Alan Mulally (1) Alibaba (1) alközpontok (1) alternatív távközlési szolgáltatók (2) amazon (1) amazon.com (1) Android (4) Angry Birds (1) Apple (10) applikáció (3) árfolyamesés (1) ARM (1) autó (1) Baidu (1) Bank of America (1) Barack Obama (1) Barclays (1) befektetők (2) BEREC (1) Bill Gates (1) Bizottság (1) Blackberry (5) BTel (1) BYOD (2) Capgemini (1) CEF (1) cégek (1) cégvezetés (1) célkitűzés (1) Cisco Systems (1) cloud (1) Consumer Electronics Show (2) D-Link (1) Dell (1) Deutsche Telekom (2) DigitalEurope (1) digitális (1) digitális átállás (1) dotkom buborék (2) DRAM (1) Edward Snowden (2) előfizetők (3) ENSZ (1) Ericsson (1) Eric Schmidt (1) értéklánc (1) EU (3) Eurobarometer (1) Európai (1) Európai Bizottság (11) Európai Unió (1) Facebook (11) Fairphone (1) Fed (1) fejlesztési ciklus (1) felhasználók (3) felhőalapú (1) felhőalapú játékok (1) felhő alapú adattárolás (2) felhő alapú számítástechnika (1) felmérés (1) fenntartható (1) France Telecom (2) Gartner (1) gazdasági növekedés (1) Google (15) Google PLay (1) GSMA (1) hackerek (1) hálózatfejlesztés (3) hálózati eszközök (2) hálózatmegosztás (1) hanghívások (3) Harvard Business Review (1) HTC (1) Hutchison (1) ICE (1) Infenion (1) infokommunikációs (1) informatikai szolgáltatások (1) infrastruktúra (1) Intel (1) internetes bűnözés (1) internetes védelem (1) iPhone (3) iPhone 5 (2) IT-szektor (3) játék (1) játékkonzolok (1) Jeff Bezos (2) jelátalakító (1) jogvita (2) kábelszolgáltatók (1) Kabel Deutschland (1) Karsten Nohl (1) kémszoftverek (1) Kim Dotcom (1) Kína (1) kiskereskedelmi láncok (1) kötvénykibocsátás (1) kötvénypiac (1) közösségi média (4) Kroes (1) LTE (2) LTE-hálózatok (1) LTE-technológia (1) Lumia (1) M2M (1) Macintosh (1) management by walking around (1) Mannesmann Mobilfunk (1) Mark Zuckerberg (2) McAfee (1) médiabox (1) Mercedes-Benz (1) Michael Dell (1) Microsoft (5) Mobidia (1) mobilcégek (1) Mobility Report (1) mobilkommunikáció (2) mobilpiac (1) mobilsszolgáltatók (1) mobilszolgáltatók (6) mobiltechnológia (1) mobiltelefon (4) mobil eszközök (1) mobil kommunikáció (1) mobil pénztárca (3) MVNO (1) nagyvállalat (1) Neelie Kroes (3) Netflix (1) NFC (1) nfc (1) Nokia (4) Nokia Siemens Networks (2) NSA (4) okostelefon (11) okostelefon-alkalmazás (2) okostelefon-alkalmazások (4) okostelefonok (17) oksotelefonok (1) operációs rendszer (2) optikai hálózatok (1) Orange (2) Ovum (1) PayPal (1) PC (1) pénzügyi szolgáltatások (1) pénzügyi válság (2) Philips (1) PIN-kód (1) portfolioblogger (82) POS-terminálok (1) PRISM (4) reklámbevételek (1) RIM (1) roaming (1) roaming-díjak (1) Rovio (1) Saas (1) Safe Harbor (1) Samsung (7) SAP (1) Satya Nadella (1) Siemens (1) SIM (2) SIM-kártya (1) Stephen Elop (2) Steve Ballmer (2) Steve Jobs (2) stratégia (1) stratégiai döntés (1) Streetspotr (1) szabadalmak (2) szatellites ineternet (1) szélessáv (2) szélessávú (2) szélessávú hálózatok (1) szélessávú lefedettség (1) szerver (2) szoftverek (1) szolgáltató (1) szolgáltatók (1) tablet (1) tabletek (1) tárolókapacitás (1) távközlési piac (2) távközlési szektor (1) távközlési szolgáltatók (6) technológia (5) Telefonica (1) telekom-szektor (1) telekommunikációs (1) televízió (1) Tencent (1) testen viselhető készülék (1) Time Warner (1) tőkepiac (1) tőkeszerkezet (1) tőzsde (1) Tumblr (1) Twitter (2) ügyfélkör (1) USA (2) üzleti terv (1) vállalatépítés (1) vállalati ügyfelek (1) vállalkozás (1) Verizon Wireless (3) Világbank (2) VISA (1) Vodafone (4) Washington Post (1) Windows (1) Windows Mobile (1) Windows Phone (1) Yahoo (1) YouGov (1) Youtube (2) Zuckerberg (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása